Nőtt a légszennyezés 2011-ben

A tavalyi év során Budapesten tovább nőtt azon napok száma, amikor a levegő szennyezettsége túllépte az egészségügyi határértéket. A szennyezés hatékony csökkentésére készített kiváló kormányzati tervek továbbra is a minisztériumi íróasztalfiókokat gazdagítják, ugyanakkor a Magyarországgal szemben indított uniós jogsértési eljárás bírósági szakaszba léphet húsba vágó következményekkel.

A fővárosban 2011-ben 91 napon haladta meg a részecskeszennyezés (PM10) az egészségügyi határértéket a 2010-es 87 nappal szemben. Ez az érték 2009-ben 69 nap volt. Hasonlóan tragikus a nitrogén-dioxid szennyezettség, mely a jogszabályok szerint egy évben 18 alkalommal haladhatja meg az egészségügyi határértéket (órás átlag), de idén már 30 alkalommal mértek határértéket meghaladó értéket a műszerek. Az azonnali intézkedést elkerülhetetlenné teszi a szennyezés rémisztő egészségügyi hatása: 183.400 életévet veszítünk minden évben a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék okozta idő előtti elhalálozások miatt. Ennek költségei (az egészségügy kiadásai, munkaidőkiesés) is nagyban hozzájárulnak Magyarország romló gazdasági helyzetéhez, az államháztartás hiányához. Több tanulmány mutatta ki, hogy a légszennyezés elleni küzdelemre költött minden forint többszörösen és rövid időn belül megtérül.

Az Európai Bizottság által a légszennyezettségi határértékek be nem tartása miatt hazánkkal szemben indított jogsértési eljárás során már a közeljövőben az Európai Bíróság elé idézhetik Magyarországot, és ennek további súlyos anyagi következményei lehetnek.

A kormány 2011 októberében a légszennyezés csökkentésére elfogadott egy kiváló programot (amelynek kidolgozásában a Levegő Munkacsoport is jelentős szerepet vállalt). A program végrehajtása azonban még gyakorlatilag meg sem kezdődött. Sajnos a kormány olyan intézkedések meghozatalát is évek óta halogatja, melyek jelentős államháztartási bevételt jelentenének a légszennyezés csökkentése mellett, ilyen például a kamionok szennyezés és kilométer arányos útdíjának bevezetése vagy a személygépkocsik használatával összefüggő adócsalások, adóelkerülések visszaszorítása. A kis költséggel végrehajtható vagy költségsemleges intézkedések, mint a lakosság felvilágosítása a tüzelési szokások megváltoztatása érdekében vagy egyes jogszabályok módosítása (például az avarégetés tiltása, az illegális hulladékégetés szigorú szankcionálása) is a távoli jövő ködébe vesznek. A Levegő Munkacsoportnál kellő szaktudás és tapasztalat áll rendelkezésre, hogy a kormányzat munkáját segítsük ennek a tragikus helyzetnek a megoldásában, mindössze az általunk kinyújtott segítő kezet kellene elfogadni.

Hírfigyelő