LÉLEGZETNYI - A Levego Munkacsoport havi hírlevele
Kiadja a Levegő Munkacsoport                                                                          IV. évfolyam 11. szám                                2009.november

TARTALOM

Nyerjen tízezer forintos könyvutalványt!

ELSŐ KÉZBŐL
Mocsárban a bevásárlóközpont

TOVÁBBI HÍREINK
Magas házak a csepeli volt bolgárkertészet helyén?
Meddig terhelheto Budapest?
Mit várunk a magyar EU elnökségtol?
Nálunk nem hajtják végre az uniós növényvédoszer-szabályokat?
Ítélet a Nemzeti Múzeum tervezett mélygarázsáról
A "Magyar Dakar" engedélyét megsemmisítő bírósági ítélet

UTÁNAJÁRTUNK
Vasúti mellékvonalak: Félretájékoztatott a miniszter

KITEKINTO
A jövo nemzedékek ombudsmanja a költségvetésrol
Kerékgumik: autógyárak a biztonság és a környezet ellen
20-ra 20-at!
A repülojegy-adó kiszorítja a fapadost?

KIADVÁNYOK
A vasúti mellékvonalak reneszánsza Németországban
Mit tehetünk a halálos levego ellen?

ESEMÉNYEK
VOLT
Döntöttek a diákok: sok az autó, kell a dugódíj
Öl a szennyezett levego
"Orültség a vasútvonalak bezárása"

BEMUTATKOZUNK

A LEVEGO MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN
Budapesti levego és a hirtelen csecsemohalál

AJÁNLÓ
Zombitámadás ellen is hatásos

 

ELSŐ KÉZBŐL

Mocsárban a bevásárlóközpont

Ügyészségi beadvány a dunakeszi láp miatt

"Józan ésszel felfoghatatlan, abszurd környezeti dráma színhelye a Budapestet Dunakeszitől elválasztó keskeny zöldterület: a környezetvédelmi hatóság a közeli bevásárlóközpont parkolóépítésének engedélyezési eljárásában nem létezőnek nyilvánított egy természeti értékekben gazdag, alaposan megkutatott, részletesen dokumentált lápos élőhelyet, amely így hamarosan eltűnhet az aszfalt alatt" - adta hírül nemrég az egyik országos napilap. A lápos élőhely megmentése érdekében a Levegő Munkacsoport beadványban kérte az ügyészséget, hogy emeljen óvást a környezetvédelmi hatóság határozata ellen.

A lap tetejére

TOVÁBBI HÍREINK

Magas házak a csepeli volt bolgárkertészet helyén?

Lagúnákkal, parkokkal tarkított zöld környezetben húszezer magas színvonalú lakás és egymillió négyzetméter iroda - megfelelő alapellátással, szolgáltatással, kereskedelemmel. Ezt tervezik a XXI. kerületben a Ráckevei Dunaág, a Gubacsi híd, a Duna utca, az Ady Endre út, az Előd utca, a Corvin út és a Szabadkikötő út által határolt területen. A véleményezési eljárás még tart.  A tervek grandiózusak, de ez itt nem a reklám helye. A Levegő Munkacsoportnak ugyanis kételyei vannak.

Meddig terhelhető Budapest?

Levegőminőség-vizsgálatot és zajvizsgálatot kért a Levegő Munkacsoport a Budapest XI. kerület, Budafoki út három helyszínén a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől, ahol jelentős fejlesztéseket terveznek. A fővárosban ez csak az egyik olyan útvonal, ahol hasonló problémáktól szenved a lakosság és hasonló beépítési tervek fenyegetnek a környéken. A Levegő Munkacsoportnak az a célja, hogy minden fejlesztési szándékot reális környezeti felméréssel és hatásvizsgálattal mérlegeljenek a hatóságok.

Mit várunk a magyar EU elnökségtől?

A magyar EU elnökségtől azt várjuk, hogy komolyan fellép annak a határozatnak az érvényesítésért, amelyet a tagországok egyhangúan fogadtak el, és amely kimondja, hogy ki kell mutatni és fel kell számolni a környezetileg káros támogatásokat - jelentette ki előadásában Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a Rajtunk a sor konferenciasorozat környezetvédelmi rendezvényén. A sorozatot az MTA Politikai Tudományok Intézete rendezi azzal a céllal, hogy segítse a felkészülést hazánk rendszerváltozás utáni időszakának egyik legjelentősebb politikai eseménysorozatára, amely hosszú távon meghatározhatja Magyarország nemzetközi megítélését és országképét.

Nálunk nem hajtják végre az uniós növényvédőszer-szabályokat?

Csak a növényvédőszer-gyártók és importálók kaptak helyet abban a tárcaközi bizottságban, amelyben feladata az új uniós irányelv szerint a Nemzeti Akciótervet elkészíteni. A Levegő Munkacsoport a földművelésügyi és a környezetvédelmi miniszterhez, valamint az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának a vezetőihez fordult, mert a kormányzati szervek mellett csupán azok kapnak szót a döntés-előkészítésnél, akiknek nincs más érdeke, mint a növényvédő szerek eladásainak növelése és a régi, elavult szerek megtartása.

Ítélet a Nemzeti Múzeum tervezett mélygarázsáról

A Lélegzetnyi előző számában hírt adtunk arról, hogy a Levegő Munkacsoport szeptember 10-én pert nyert a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal szemben a Múzeumkert Bródy Sándor utcai oldala alá tervezett mélygarázs ügyében. Azóta megkaptuk az ítéletet írásban is. Indoklásából tanulságként érdemes megjegyezni, hogy a környezetvédelmi hatóságoknak jóval több lehetősége van a településrendezési és az építéshatósági eljárásokban, mint amennyivel általában élni szoktak. Meghatározó módon állást foglalhat a környezetvédelmi hatóság olyan tájvédelmi és természetvédelmi kérdésekben is, amelyek belterületi, beépített területen vetődnek fel. (A Múzeumkert számára településrendezési jogszabály biztosít védelmet, és az épített környezet védelme is környezetvédelem.) Ezen kívül természetesen még sok egyéb vonatkozásban is meghatározó lehet a környezetvédelmi hatóság álláspontja, például a tervezett létesítmények által érintett lakókörnyezet védelme szempontjából is. A Levegő Munkacsoport a környezetvédelmi hatóságok partnere abban, hogy ezeket a jogosítványaikat minden alkalommal érvényesíthessék.

A Magyar Dakar engedélyét megsemmisítő bírósági ítélet

Korábbi számunkban már hírt adtunk arról, hogy a Pest Megyei Bíróság ítéletében jogszabálysértőnek minősítette és hatályon kívül helyezte a Közép-Európa Rali 2008 áprilisában, a Táborfalvai-lőtéren tartott futamának természetvédelmi engedélyét. A bíróság indokolásában kifejtette, hogy súlyos eljárási hibát vétett a hatóság azzal, hogy nem vizsgálta meg a verseny természeti értékekre kifejtett hatásait, illetve a rendelkezésre álló figyelmeztetések és vészjelzések ellenére - minden indok nélkül - a jelentős hatás hiányát állapította meg. Szintén súlyos, a tisztességes eljárás követelményét sértő hiba volt, hogy az elsőfokú határozat a fellebbezési határidő bevárása nélkül engedélyezte a futamot, ráadásul úgy, hogy a hatóság maga biztatta a kérelmezőt a résztvevő civil szervezetek fellebbezésről való lemondatására. A civilek győzelmével végződött és reményeink szerint precedens értékű, valamint alaposabb hatósági munkára ösztönző ítélet teljes szövege olvasható a Levegő Munkacsoport honlapján.

A lap tetejére

UTÁNAJÁRTUNK

Vasúti mellékvonalak: Félretájékoztatott a miniszter

Megdöbbentő, hogy a közvélemény tudatos félrevezetésével igyekszik elérni kétes céljait a közlekedési miniszter. A vasúti mellékvonalak bezárását egyebek mellett azzal indokolta, hogy "Ausztriában 58 szárnyvonal megszüntetését határozták el." A Levegő Munkacsoport felhívta az Osztrák Közlekedési Klubot, ahol azt a tájékoztatást adták, hogy az ausztriai szárnyvonalak megszüntetéséről eddig semmiféle döntés nem született, a kormány mindössze hat(!) szárnyvonal bezárását tervezi, de még ezekről is komoly vita folyik.

A lap tetejére

KITEKINTŐ

A jövő nemzedékek ombudsmanja a költségvetésről

"A költségvetési tervezés során a Kormány ne csak a költségvetési egyensúly, hanem a környezeti fenntarthatóság szempontjait is vegye hangsúlyosan figyelembe." Egyebek mellett ezt tartalmazza a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának állásfoglalása a 2010. évi költségvetési törvényjavaslatról. Az állásfoglalás olyan javaslatokat tesz az államháztartás átalakítására, amelyek szükségességét a Levegő Munkacsoport régóta hangoztatja.

Kerékgumik: autógyárak a biztonság és a környezet ellen

Az autógyártók nyomást gyakorolnak az EU-ra, hogy laza előírásokat fogadjon el a kerékgumik ellenőrzésére. Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (amelynek a Levegő Munkacsoport is tagja) nemrég megjelent tanulmányában bizonyítja, hogy a szigorú előírások nemcsak a közlekedésbiztonságot javítják, hanem hozzájárulnak az üzemanyag-fogyasztás (és így a széndioxid-kibocsátás) csökkentéséhez is.

20-ra 20-at!

Kiáltvány Európa épületeinek energiatakarékossági felújításáért

Tíz nagy nemzetközi környezetvédő civil szervezet kiáltványt készített az európai energiatakarékossági célok teljesítésének támogatására. 2020-ra a primer energia legalább 20 százalékos megtakarítását szeretnének elérni a versenyképesség fokozása mellett. Várják a tagországokból szervezetek és magánszemélyek csatlakozását. A Levegő Munkacsoport képviselője részt vett a Brüsszelben október 14. és 16. között tartott épületenergetikai műhelybeszélgetéseken, ahol jóváhagyták a kiáltványt.

A repülőjegy-adó kiszorítja a fapadost?

Nagy-Britanniában bevezették, Hollandiában egyszer már meglépték, Németországban még csak fontolgatják a politikusok a repülőjegy-adó bevezetését. Ezzel a repülőjegy árát a környezetszennyezés arányában megemelnék. Franciaországban az ebből befolyt összeget - évi több százmillió eurót - a gyógyszerek támogatására, illetve az AIDS elleni küzdelemre fordítanák. Egyebek mellett ez hangzott el a Német Zöld Költségvetés Szövetség nemrég tartott berlini konferenciáján, amelyen a Levegő Munkacsoport is képviseltette magát.

A lap tetejére

KIADVÁNYOK

A vasúti mellékvonalak reneszánsza Németországban

Európa számos országában a 30-40 éve menthetetlennek ítélt vasútvonalak most minden várakozást felülmúló sikerrel élik reneszánszukat. A legújabb németországi példákat mutatja be a német Szövetség a Vasútért új kiadványa, amelyet Város, vidék, vasút címmel most magyarul is megjelentetett a Magyar Közlekedési Klub és a Levegő Munkacsoport.

 

 

 

 

 

Mit tehetünk a halálos levegő ellen?

A közlekedés részecskeszennyezésének csökkentési lehetőségei Budapesten 2011-ig című kiadványában a Levegő Munkacsoport 12 pontban foglalta össze javaslatait arra, milyen intézkedéseket lehet és kell tenni, hogy az Európai Unió által előírt határidőig a főváros megfeleljen a levegőtisztasági követelményeknek.

 

 

 

 

A lap tetejére

ESEMÉNYEK

VOLT

Döntöttek a diákok: sok az autó, kell a dugódíj

Diákparlamenten vitatták meg Budapest közlekedésfejlesztési terveit az "Együtt közlekedünk" kampány nyertes tanulói október 17-én a budapesti Millenáris Park Jövő Házában. A fiatal "honanyák" és "honatyák" a Levegő Munkacsoport pályázatán nyertek mandátumot a parlamentbe, ahol részletesen kifejtették közlekedési javaslataikat. Voltak, akik a nyugdíjasokat elkülönítve utaztatnák a tömegközlekedési eszközökön, hogy ne kelljen akkor is átadni a helyet számukra, ha van másutt is ülőhely, mások party buszokat közlekedtetnének, ahol vidám zene szórakoztatná a közönséget. A humoros javaslatok mellett számos komoly tervvel érkeztek a diákok, mint a dugódíj, az olcsóbb és színvonalasabb tömegközlekedés vagy a kerékpárutak fejlesztése. A parlament három frakciója, a gyalogosok, a tömegközlekedők és az autósok esetenként heves vitában ütköztették álláspontjaikat, majd okos kompromisszumokkal elfogadták a mindenkinek megfelelő terveket. A résztvevők a MÁV-START segítségével a közeljövőben egy új Siemens motorvonaton utazhatnak egy váci kirándulásra.

Öl a szennyezett levegő

Nulla tolerancia a részecskeszennyezésnek

Évente kétezer ember idő előtti halálát követeli a budapesti levegőszennyezettség - mondta Lukács András azon a konferencián, amelyet a Levegő Munkacsoport rendezett Budapesten, a Millenáris Parkban az Európai Unió által támogatott "Együtt közlekedünk" projekt keretében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem ad meg levegőminőségi határértékeket a részecske-szennyezésre, mert álláspontja szerint nincs olyan alacsony koncentráció, amely biztosan nem károsítja az egészséget - ezzel kezdte előadását a levegő Munkacsoport elnöke.

Őrültség a vasútvonalak bezárása

Őrültségnek nevezte a magyar kormány vasútvonal-bezárási szándékát két világhírű tudós. Dennis Meadows, a Római Klub nagy visszhangot kiváltó jelentése, A növekedés határai című könyv társszerzője, valamint Anders Wijkman, a Római Klub alelnöke és a Svéd Tudományos Akadémia tagja a Közép-Európai Egyetemen tartott, az éghajlatváltozással foglalkozó konferencián kifejtették, hogy az éghajlati válság és az energiaválság egyaránt a vasúti közlekedés fenntartását és fejlesztését indokolja. A rendezvényen Stefan Rahmstorf professzor, Angela Merkel német kancellár egyik tanácsadó testületének tagja meggyőzően mutatta be, hogy az éghajlatváltozás ismert fizikai törvények szerint alakul, és a kutatók már eddig is jól modellezték a változásokat. Ezért nincs helye a kétkedésnek, azonnal cselekedni kell, különben katasztrófa vár az emberiségre.

A lap tetejére

BEMUTATKOZUNK

Tisztelt Olvasó! Ebben a rovatunkban minden alkalommal egy-egy tagszervezetünket mutatjuk be, akik szinte sziszifuszi munkával igyekeznek környezetüket tisztábbá, a környezetükben élő embereket jobbá tenni. Ez alkalommal a Csömöri Civil Egyesület eredményeit, kudarcait tárjuk az olvasók elé. A szervezet tagjai az M0-ás átgondolatlan vonalvezetése, az ott lakókat a hiányos kivételezés miatt érő zaj és légszennyezés ellen tiltakoznak. Felemelik hangjukat az ésszerűtlenül elhelyezett felüljárók, gyalogos átkelők ellen is.

A lap tetejére

A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A SAJTÓBAN

Budapesti levegő és a hirtelen csecsemőhalál

Az asztmás és tüdőrákos megbetegedések ugrásszerű növekedése mellett az úgynevezett hirtelen csecsemőhalálnak is egyik fő kiváltó oka Budapest rendkívül magas légszennyezettsége - mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke egy budapesti konferencián szerdán - olvasható a 168 óra Budapest és a hirtelen csecsemőhalál tudósításában.

A Levegő Munkacsoport a sajtóban 2009 októberében

 A lap tetejére

Nyerjen tízezer forintos könyvutalványt!

 Tisztelt Olvasó!

 Köszönjük, hogy figyelemmel kíséri havi hírlevelünket! Ahhoz, hogy még jobbá tehessük a Lélegzetnyit, kérjük, küldje el észrevételét a levego@levego.hu címre, a tárgyban "hírlevél" megjelöléssel. Amennyiben most nem kíván észrevételt tenni, kérjük, akkor is küldjön egy üres válaszlevelet a levego@levego.hu címre "hírlevél" megjelöléssel. A válaszlevelet (akár üreset is) küldők között egy tízezer forintos könyvutalványt sorsolunk ki.

 Tisztelettel: a szerkesztők

A lap tetejére

AJÁNLÓ

Zombitámadás ellen is hatásos

Az első hazai könyv a permakultúráról

Baji Béla Önfenntartó biogazdálkodás - Permakultúra című műve az első hazai könyv a permakultúráról. Miközben naponta kapjuk a híreket a pusztulás felé tartó Földről, a mezőgazdaság újabb és újabb válságáról, botrányáról, jó ráeszmélni, hogy vannak, akik már most dolgoznak a megoldáson, akik már megkezdték a gyógyítást. Még jobb tudni, hogy ez az apró zsebkönyvecske nekünk is segíthet, hogy megtegyük az első lépéséket.

 

 

 

A lap tetejére

Szerkeszti: Szép Zsuzsa
Felelős kiadó: Lukács András
Nyomtatható változat itt letölthető.
A Lélegzetnyi korábbi számai itt megtalálhatók.

Észrevételeiket a hirlevel@levego.hu címen várjuk, a hírlevélről leiratkozni ugyanezen a címen lehet!