Vegyszerek a vacsorában

Az élelmiszerek által okozott megbetegedések egyre növekvõ problémát jelentenek az egész világon. Becslések szerint a szennyezõ anyagok 10 százaléka a levegővel, 20 százaléka a vízzel, a maradék 70 százalék pedig a fejenként évente elfogyasztott, több mint fél tonna élelmiszerrel jut az emberek szervezetébe.

Élelmiszereinkbe káros anyagok többféle úton kerülhetnek. Egyesek véletlenül, mások összetevõként szándékosan, s szerencsésnek mondható, ha jelenlétükrõl egyáltalán tudomást szerzünk. Ilyenek az élelmiszer valamilyen tulajdonságát javító, E-számmal jelölt adalékanyagok, melyekbõl évente körülbelül 3 kilogrammot fogyaszt egy átlagos lakos. Sokféle vegyi anyag „akaratlanul”, s éppen ezért ingadozó mennyiségben jut élelmiszerünkbe. Lehetséges szennyezõ források a növényvédõ és állatgyógyászati szerek maradványai, és a csomagolóanyagokból esetlegesen kioldódó, és a termékbe a szállítás, a feldolgozás, vagy a konyhai ételkészítés folyamán bekerülõ vegyi anyagok is.

Összeállította: Pál János, Simon Gergely, Budapest, 2005, 12 oldal

Hírfigyelő