Európai polgári kezdeményezés: Legyen büntetendő az ökocídium

Nemrégiben keltette fel a Levegő Munkacsoport figyelmét egy igen érdekes európai polgári kezdeményezés, amely jogalkotási javaslat előterjesztésére kéri az Európai Bizottságot. A szabályok szerint, ha legalább egymillió közösségi polgár aláír egy kezdeményezést, akkor az Európai Bizottság számára kötelező a jogalkotási javaslat előterjesztése.

A figyelemreméltó javaslat célja az ökocídium bűncselekménnyé tétele, és annak biztosítása, hogy a vezetői felelősség elve alapján természetes és jogi személyek felelősségre vonhatóak legyenek, amennyiben ökocídiumot követnek el. Az ökocídium egy terület ökoszisztémáinak jelentős károsodását, pusztítását, vagy teljes megsemmisítését jelenti.

A kezdeményezés az alábbi cselekmények büntetendőségét célozza:

  • amennyiben a környezetrombolás európai joghatóság alá tartozó területen vagy tengeri övezetben történik;

  • amennyiben európai uniós cégek részvételével történik;

  • amely (esetleg nem Európai Uniós cégnek dolgozó) uniós állampolgár részvételével történik

Mindezek mellett a kezdeményezés szerint meg kell tiltani, hogy magán- vagy jogi személy ökocídiumot eredményező tevékenységbe ruházzon be, vagy ilyen tevékenységet bármi más módon támogathasson. A kezdeményezést Polly Higgins nemzetközi jogász beszéde indította útjára, amely az ökocídiumot nemzetközi bűncselekménnyé nyilvánítaná, az elkövetőket a Nemzetközi Büntetőbíróság ítélné el.

A kezdeményezéshez az alábbi honlapon lehet csatlakozni, ahol további információk is olvashatók (részben magyarul is, de főleg angol nyelven):

http://www.endecocide.eu/home/?lang=hu

Hírfigyelő