Adventi vásárral tette pokollá a karácsonyt a XVIII. kerületi önkormányzat

A XVIII. kerületi Piac téren szervezte tavalyelőtt év végén is adventi vásárát a kerületi önkormányzat. A bódékba telepített árusok nagyobb forgalma érdekében zenét is szolgáltattak és jégpályát készítettek. A zene azonban nem csak a pénztárcák apadását segítette, a környéken lakók felhőtlen pihenését és ünneplését is akadályozta egy hónapon át. Mivel idén is hírül adták, hogy Karácsonyi Angyalok Adventi Programmal „kedveskedik” az önkormányzat a lakosságnak, a környéken lakók megkeresték Környezeti Tanácsadó Irodánkat, hogy segítsünk a zajforrás megszüntetésében.

Levelet írtunk

november végén a jegyzőnek, hogy küldje meg számunkra a rendezvény engedélyét és a zajmérési jegyzőkönyv másolatát. Mivel nem válaszolt a hatóság törvényes határidőn belül, ezért a Budapest Főváros Kormányhivatala Hatósági Főosztályához fordultunk, kérve, hogy kötelezze a jegyzőt a kért adatok kiadására. Az év utolsó munkanapján kaptuk kézhez a válaszlevelet, melyből kiderült, hogy engedély nélkül rendezték meg a rendezvényt, és utólag a kormányhivatal a XIX. kerületi jegyzőt jelölte ki engedélyező hatóságként. Zajmérési jegyzőkönyvet továbbra sem tudtak csatolni, állítólagosan történt egy zajmérés, mely során beállították a hangerőt a hangosító berendezésen.

Természetesen a helyi lakosok ennek ellenére idén sem élvezhették felhőtlenül az ünnepeket, el kellett menekülniük az önkormányzat együttműködésével előállt zajszennyezés elől. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa másfél évvel ezelőtt vizsgálta a közterületi rendezvények és a közterületek egyéb szabadidős használatának zajszennyezését. Az ombudsman felhívta a figyelmet, hogy nem megengedhető, hogy a közterületeken tartott rendezvények zaja sértse az egészséges környezethez való jogot, így fontos az események jogszerűségének folyamatosan ellenőrzése, szükség esetén akár a rendezvény megtiltásáról is intézkedni kell. Az ombudsman ajánlásokat fogalmazott meg az önkormányzatok számára, akik a felmerülő környezeti konfliktusok megelőzésért, orvoslásáért, valamint a lakosság egészséges környezethez való jogának érvényesítéséért felelősek. Az állásfoglalást Pestszentimrén biztos, hogy nem olvasták.

Lenkei Péter

a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője

Hírfigyelő