A Közlekedés- és Fejlesztéspolitikai Intézet irodája Budapesten

A Közlekedés- és Fejlesztéspolitikai Intézetet (Institute for Transportation and Development Policy, ITDP) 1985-ben hozta létre több jelentős amerikai civil szervezet annak érdekében, hogy elősegítse a fenntartható és igazságos közlekedést világszerte. Azóta a közlekedési környezetszennyezés csökkentéséért küzdő egyik legnagyobb intézetté nőtte ki magát. Afrika, Amerika, Ázsia és Európa számos országában támogatja az önkormányzatokat és a civil szervezeteket a környezetbarát és mindenki számára elérhető közlekedési rendszerek megvalósításában.

Az ITDP a települések közlekedési gondjainak olyan megoldását segíti elő, amely révén csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, mérséklődik a szegénység, javul a lakosság életminősége. Ajánlásokat fogalmaz meg városi önkormányzatoknak a világ minden táján, különös tekintettel a fejlődő és átmeneti gazdaságú országok közlekedési rendszereinek fejlesztésére. Az ITDP az időközben felhalmozódó szakértelemre támaszkodva világszerte igyekszik befolyásolni a politikát, felhívni a figyelmet a fenntartható közlekedés fontosságára az éghajlatváltozás, a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség leküzdése érdekében. Minden közlekedési problémához pragmatikusan közelít, törekszik a politikusok és a közösségek szemléletének jobbítására. Az ITDP büszke arra a meghatározó szerepre, amelyet betöltött a világ legjobb gyorsbusz-hálózatának megtervezésében és kiépítésében.

Néhány projekt, amelyhez az ITDP szakmai és pénzügyi támogatást nyújtott:

  • Gyorsbusz hálózat (BRT); Guangzso, Kína

  • Közösségi kerékpárkölcsönző rendszer (PBS); Mexikóváros, Mexikó

  • Szakmai támogatás Rio de Janeiro BRT és PBS rendszereihez, valamint kerékpárút-hálózatához

  • Szakértői részvétel az Ázsiai Fejlesztési Bank üvegházhatású gázkibocsátást csökkentő programjában

  • Szakértői részvétel az ENSZ Fejlesztési és Környezetvédelmi programjaiban.

Az ITDP az 1990-es évek óta szorosan együttműködik a Levegő Munkacsoporttal.

Az ITDP New York-i központja mellett irodát tart fent Argentínában, Brazíliában, Kínában, Kolumbiában, Indiában, Indonéziában, Mexikóban és Magyarországon. A budapesti iroda látja el az ITDP európai képviseletét.

Az ITDP több mint 60 alkalmazottból álló törzsgárdáját vezető építészek, várostervezők, közlekedési szakemberek, fejlesztők és finanszírozók munkája teszi teljessé.

Az ITDP Európai Képviseleti Irodája

Az ITDP 2011-ben Budapesten hozta létre Európai Képviseleti Irodáját (angol rövidítéssel ERO-t). Az iroda fő feladata az első évben a környezetkímélő, az éghajlat védelmét elősegítő városi teherszállítási stratégiák kidolgozása, gyakorlati megvalósításuk elősegítése, és az ilyen jellegű sikeres kezdeményezések, jó példák közkinccsé tétele. A későbbiekben tevékenységünket lehetőség szerint kiterjesztjük a közlekedés más területeire is.

Az ERO működtetésére az ITDP a Levegő Munkacsoporttal kötött szerződést 2011 januárjában. Az ERO feladatait a Környezettudatos Közösségért Intézet Non-Profit Korlátolt Felelősségű Társaság (KTKI Non-Profit Kft.) végzi el 2011 februárja óta, önálló szervezetként, a Levegő Munkacsoport iránymutatása alapján.

Feladatunk a kapcsolatépítés, elsősorban a közép- és kelet-európai országokban a közlekedés és környezetvédelem területén tevékenykedő civil szervezetekkel, a helyi önkormányzatokkal és szakértőkkel, tudományos és tervezőintézetekkel annak érdekében, hogy az információcsere felgyorsításával elősegítsük a városi logisztikai és tehergépjármű-közlekedésszabályozási megoldások elterjesztését. A szakértelmünkkel segítjük az ITDP más országaiban lévő irodáit is, különösképpen a városi teherszállítás és parkolás területén.

Ismerve az önkormányzatok nehéz gazdasági helyzetét, a hozzánk forduló városok költségvetését nem, vagy csak kismértékben terhelő megoldásokat keresünk. A jó közlekedésszabályozási rendszer úgy szolgálja a szegénység és a környezetszennyezés csökkentését, hogy gyorsan jövedelmezővé válik, költségvetési forráshoz juttatja a települést. A szükséges beruházásokhoz számos külső forrás található, vannak európai uniós támogatások és lehetségesek egyéb finanszírozási módszerek is.

Budapest, 2011. július 20.

Gyarmati Zoltán
az ITDP Európai Képviseleti Irodájának ügyvezető igazgatója

Hírfigyelő