A környezetvédelem és a sport érdekszövetsége


A Levegő Munkacsoportnak a Magyar Evezős Szövetséggel (MESZ) és a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ) közösen szervezett Evezős Critical Mass demonstrációi a környezetvédelem és a sport szoros érdekszövetségét példázzák. Az Európai Duna Régió formálódásával, stratégiájának kidolgozása során a vízi sportok és a környezetvédelem kapcsolata még nyilvánvalóbbá vált. A koronát a közös ügyre a tavasszal meghirdetett, mindennapos testneveléssel kapcsolatos szándéknyilatkozatok tették.

A történet kudarcokkal kezdődött. A Levegő Munkacsoport Tanácsadó Irodáját egyre többen keresték meg azzal, hogy a vízparti csónakházak telkeit, a nagyvállalatok sporttelepeit privatizációval megszűntetik, illetve nem jut forrás a klubok, telepek üzemeltetésére, a tömegsport támogatására. Ezért is választottuk az Evezős Critical Mass felvonulások szlogenjeinek a következőket:

Evezzünk együtt a vízpartokért!”

Minden vízparti önkormányzat területén lakó gyerek tanuljon meg az iskolában írni-olvasni, számolni, úszni, kerékpározni és evezni!”

2008 végén az EU egy új európai makrorégió kialakítását határozta el Európa második legnagyobb folyója, a Duna vízgyűjtő területén. 2010-ben a formálódó régióhoz projektötletek, programok kidolgozását hirdették meg. Az Európai Duna Régió (EDR) kialakításához az első évekre nem rendeltek külön forrásokat, nem alakítottak ki saját jogszabályokat és intézményi hátteret. A civil szervezetek úgy érezték, hogy a kezdeti időszakban a szelíd, elsősorban együttműködésre, szervezésre épülő és csak kisebb anyagi forrásokat igénylő programok talán még esélyesebbek is a megvalósításra, mint a nagy infrastrukturális beruházások. Az MKKSZ több javaslatot is benyújtott a vízi sportok és a környezetvédelmi oktatás összekapcsolásának lehetőségeiről, a Levegő Munkacsoporttal és más civil szervezetekkel együttműködve.

A formálódó régióval kapcsolatos energiákat az elmúlt hónapokban az EDR stratégiájának kidolgozása és a magyar elnökség idején a 27 tagországgal történő elfogadtatása kötötte le. Ez lett végül a magyar elnökség egyik sikertörténete. A begyűjtött pályázatokról azonban egyelőre nincs hír.

A tanulók sportfoglalkozásainak fejlesztésével kapcsolatos program azonban nem állt le. Parti Zoltán világbajnoki bronzérmes kenus, iskolaigazgató, jelenleg az MKKSZ Duna Munkacsoport vezetője, részletes szakmai anyagot dolgozott ki arra, hogyan lehet az önkormányzatoknál az ifjúság testnevelését minél jobban kiterjeszteni az oktatási intézmények, sportklubok és a szülők együttműködésében. Gödöllőn fél éve folyik a pedagógusok felkészítése, amelyhez az önkormányzat minden segítséget megad.

Oldalakon keresztül sorolhatnánk, hogy mit jelent majd az ifjúság testi és lelki fejlődésében, ha megismerkedik a közös testedzés örömével, felelősségével és a vízi élővilággal. Ha nem is lesz mindenkiből vízvédelmi, hajózási szakértő, kajakedző vagy idegenforgalmi szakember, többségükben egész életre szóló igényt sikerül felkelteni a környezet védelme és a sport iránt. Az MKKSZ Duna Munkacsoportja várja a partnereket. Ez hasznos segítséget jelent az önkormányzatoknak is, hogy mielőbb kidolgozzák saját környezetvédelmi és testnevelési programjukat.

Beliczay Erzsébet
a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese

Hírfigyelő