Zöld Levél Program

A kampánynak saját oldala van: www.levego.hu/zoldlevel

Ültess árnyékot és levegőt!

Zöld Levél Program a belvárosban

A Lélegzet Alapítvány és a Levegő Munkacsoport Közös programja, 2007 júliusában indult útjára. Célja, hogy Budapest sivár betontengereit növényekkel tegye élhetőbbé, több lélegző szigetnek, hőségtől óvó árnyéknak, szemet gyönyörködtető kertnek örüljenek a városlakók.

Az utóbbi időben a köztéri zöldfelületek látványos minőségi romlásának vagyunk tanúi.Kevesen ragadnak öntözőkannát, vagy gereblyét, hogy a környezetükben árválkodó elhanyagolt zöld területeket gondozzák. Sokszor halljuk érvként, hogy miért éppen én, az önkormányzat dolga lenne rendbe tenni a közös udvart. Ezen kíván változatni felhívásával a Zöld Levél.

A városzöldítésre buzdító felhívásunk az V., a VI., a VII. kerületre és Újlipótváros területére szól. A Rákóczi út - Dózsa György út - Dráva utca - Duna által határolt terület a főváros növények tekintetében legmostohább része, ahol egy főre kevesebb, mint egy négyzetméter nyilvános zöldterület jut. A pályázat célja minél több zöldfelület létrehozása, illetve rendbetétele ezekben a kerületekben.

A programban, a fenti kerületekben működő non-profit szervezetek társasházak, egyházak, közintézmények, önkormányzatok   pályázhatnak zöldterületet javító, felújító, bővítő támogatásra. A részvétel egyik legfontosabb feltétele, hogy a pályázó legalább 3 éven át gondozza, szükség esetén pótolja a létre- illetve rendbe hozott zöldfelületet. Az 50 millió forintos pályázati forrás mellett zöldnövényekkel, kertészeti tanácsokkal és hasznos ötletekkel segítik a pályázókat.

Maradványterületek rendbetételéhez, erkélyek színesítéséhez szükséges, kisebb mennyiségű növényt a pályázati kereteken kívül is lehet igényelni. Ez esetben elegendő, ha az igénylő levélben fordul a Lélegzet Alapítványhoz, melyben pontosan bemutatja a növény elhelyezésére szolgáló helyszínt - vázlatával, a tájolással és a pontos címmel. Fontos tudni, hogy árnyékos vagy napos helyre kíván-e ültetni. Egy-egy kert rendbetételéhez, udvar vagy nagyobb falfelület bezöldítéséhez, fapótláshoz helyszíni tanácsadásra is van lehetőség. Külön program készül gyermekek számára: iskolák, óvodák, gyermekintézmények jelentkezhetnek az iskola-, óvoda udvarok, kertek, falak, kerítések, erkélyek, ablakok bezöldítésére. A Zöld Levél Program keretében füvészkerti útmutató készül, amelynek segítségével gyógy- és fűszernövényekkel ismerkedhetnek meg a tanulók. A téli időszakban városzöldítési-környezetvédelmi előadások, rendezvények megtartásához nyújt segítséget a pályázat. A program számít az önkormányzatok és a gazdaság szereplőinek aktív együttműködésére.

A program a Demján Sándor Jótékonysági Alapítvány támogatásával valósul meg.

Hírfigyelő