REACH - vegyianyag projekt

A ma forgalomban lévő mintegy 100 000 vegyi anyag túlnyomó többségéről nem tudjuk, milyen egészségügyi és környezeti hatásuk van hosszú távon. Szervezetünk nap mint nap több tízezer ismeretlen hatású vegyülettel érintkezik és egy átlagos európai ember véréből akár 300 mesterséges vegyi anyag is kimutatható. Közben egyre többet hallunk arról, hogy korábban ártalmatlannak tartott anyagokról kiderül, hogy allergizáló, vagy éppen rákkeltő hatásúak. Az Európai Unió is belátta e probléma fontosságát és vegyi anyag politikájának reformjába fogott, amelynek első eredményeként 2003 őszén az Európai Bizottság közétette REACH elnevezésű (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals, magyarul: vegyi anyagok bejegyzése, értékelése és engedélyezése) rendelettervezetét. A reform rendelet szabályozni kívánja a vegyi anyagok bejegyzését, értékelését, engedélyezését és korlátozását az emberi egészség és a környezet védelmének érdekeit szem előtt tartva.

Kampányunk keretében minél több emberrel szeretnénk megismertetni a problémakört és az egyén lehetőségeit, hogy minimalizálja a veszélyes vegyi anyagok jelentette kockázatot. Célunk továbbá, hogy olyan új szabályozás szülessen, mely az élet minél több területéről valóban kiszorítja a kockázatot jelentő kemikáliákat.
Projektünk egyszerre irányul az ártalomcsökkentésre és a szabályozás befolyásolása révén a megelőzésre is.

A döntéshozók megkapják a szükséges lakossági, civil és média támogatást az egészség és a környezet érdekében megteendő döntések meghozatalához.

A projekt egyes, konkrét elemei

Tevékenységeink nagy részét a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen hajtjuk végre, illetve folyamatosan együttműködünk a WWF Magyarországgal.

1. A lakossági felvilágosító kampány 

 • Utcai rendezvényeket tartunk és kiadványokat készítünk a lakosság számára
 • Folyamatos sajtókampány és média megjelenés
 • Felméréseket, közvélemény-kutatásokat készítünk
 • Honlapon háttéranyagokat helyezünk el, új vegyi anyag honlapot készítünk
 • Iskola segédanyagokat állítunk össze
 • Nyári és egyéb rendezvényekre visszük a vegyi anyag kampányt. 2005-ben már biztosan megjelenünk: margitszigeti Környezetvédelmi Világnapon, a Wanted Fesztiválon (Mezőtúr); a Volt Fesztiválon (Sopron); a Hegyalja Fesztiválon (Tokaj) és a Sziget Fesztiválon (Budapest). 

2. A REACH jobbítása, döntéshozói, civil kampány

A lakosság és a civilek bármit tehetnek, a hétköznapi termékekben kockázatos vegyi anyagok maradnak, ha nem születik egy olyan szigorú szabályozás, amely ezt megakadályozza, megelőzi. Legfontosabb feladatunk tehát e folyamat döntéshozóit meggyőznünk arról, hogy nem lehet előrébb pár cég rövid távú gazdasági érdeke, mint az emberi egészség és a környezet.

Az EU új vegyi anyag politikájáról az Európai Tanács és az Európai Parlament dönt. Ezért a Tanácsi hazai mandátumot kialakító minisztériumokat illetve a hazai EP képviselőket kell elérnünk, továbbá a magyar zöld érdekeket kell Brüsszel felé képviselnünk.  

 • Részt veszünk a nemzetközi és az európai vegyi anyag kampányban az Európai Környezetvédelmi Irodával (EEB) és egyéb nemzetközi szervezetekkel együttműködve.
 • Részt veszünk a hazai REACH ad-hoc munkabizottságban
 • Informáljuk a hazai EP képviselőket, módosító indítványokat adunk nekik egy jobb REACH-ért.
 • Kiadványokat készítünk itthoni döntéshozók számára illetve angol kiadvány készítettünk a magyar helyzetről Brüsszeli lobbisták és döntéshozók részére
 • Havi e-mail hírlevelet hoztunk létre, cikkeket jelentetünk meg civil sajtóban illetve részletes kiadványt készítünk a témában civilek részére. 

Hírfigyelő