Újabb alkotmánybírósági beadvány a megszorító csomag ellen

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Levegő Munkacsoport is, kérve, hogy semmisítse meg a kormány megszorító csomagjának részét képező adótörvényeket.

Egyetértünk azzal, hogy halaszthatatlan az államháztartási hiány csökkentése. Azonban nem mindegy, kikre hárulnak ennek a költségei” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.
„Az elmúlt években gyorsított ütemben építették az autópályákat, nagyrészt azoknak a kamionoknak, amelyek üzemeltetői évente 1000 milliárd forint meg nem térített kárt okoznak az utakban, az épületekben, a többi járműben és az egészségünkben. Különféle lakás- és infrastruktúraépítési támogatásokkal ösztönözték a városi terjeszkedést. Százmilliárdokkal támogatták a földgáz lakossági árát, valamint a bevezetését a kis falvakba, ahol helyi megújuló energiával sokkal kedvezőbben meg lehet oldani az energiaellátást. Még hosszan sorolhatnánk a gazdaságilag ésszerűtlen és környezetvédelmi szempontból káros állami támogatásokat. Felháborítónak tartjuk, hogy ezek után a kormány a közszférát és a lakosságot teszi meg bűnbakká. Leépíti az egészségünket, környezetünket és biztonságunkat védő ellenőrzőszerveket. Pénzt von el a versenyképességünket alapvetően meghatározó ágazatoktól: az oktatástól-képzéstől, a kulturális szolgáltatásoktól, az egészségügytől. Tovább emeli az emberi munkát sújtó adókat, és szűkíti a környezetkímélő tevékenységek (például a tömegközlekedés és az energiahatékonysági beruházások) forrásait. A kormány csomagja – kinyilvánított szándékával éles ellentétben – adóelkerülésre ösztönöz, előnyben részesíti az importot a hazai termékekkel szemben, ellenérdekeltté teszi a lakosságot megtakarításokban, valamint fékezi az innovációt és a hazai kis- és középvállalkozások megerősödését. Ezzel szemben a Levegő Munkacsoport az Európai Unió és az OECD ajánlásai, valamint az ökoszociális államháztartási reform elemeit sikerrel alkalmazó EU-országok tapasztalatai alapján konkrét javaslatokat dolgozott ki a hiány oly módon való csökkentésére, amely egyúttal elősegíti egy korszerűbb gazdasági szerkezet kialakulását, a foglalkoztatás növelését, a környezet állapotának javítását és a fekete gazdaság visszaszorítását” – állapította meg Beliczay Erzsébet elnökhelyettes.

A Levegő Munkacsoport beadványa az Alkotmánybírósághoz itt olvasható

Hírfigyelő