„Szűnjön meg a méreg kereskedelme!” – Környezetvédő szervezetek követelései a higany kezelésével kapcsolatban

Levélben kérte Persányi Miklós környezetvédelmi minisztert a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége, hogy az ENSZ környezetvédelmi szervezete következő ülésén lépjen fel a higanyszennyezés ellen. A világ környezetvédő civil szervezetei arra szólítják fel a kormányokat, hogy tiltsák be az idegméreg exportját, csökkentsék a globális higanyszennyezést. Az ENSZ Környezeti Program (UNEP) Kormányzó Tanácsának 24. ülése előtt a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége is csatlakozik a Zero Mercury Munkacsoporthoz, hogy globális cselekvésre szólítson fel.

A civil szervezetek szerint a kormányoknak szigorú és kötelező érvényű szabályokat kell hozniuk annak érdekében, hogy ne kerüljön se környezetünkbe, se szervezetünkbe az idegméregből. Az UNEP Kormányzó Tanácsa már hat éve súlyos, globális veszélyként azonosította a higany problémát. A 2002-ben kiadott Globális Higany Vizsgálat (Global Mercury Assessment) leírja: „Az előző évtizedek kiterjedt kutatásainak eredményeként, a bizonytalanságok ellenére, elég bizonyíték gyűlt össze (egészségügyi és környezeti hatások, szállítás és az emberi tevékenység szerepe), hogy megállapítható legyen: a higany jelentette problémák megoldását célzó nemzetközi lépések nem halogathatóak tovább”. Ám az eltelt években nem csökkent jelentősen a higanyfelhasználás, sőt a légszennyezéssel foglalkozó szakértők szerint a légkörbe kikerülő higany mennyisége is nőtt az elmúlt 15 évben. Az iparosodott országokból a fejlődő országokba került át a higany bányászata és a feldolgozása.

Környezetvédő szervezetek szerint az eddigi kudarc alapvető oka, hogy a kormányok a kötelező érvényű megállapodások, a pénzügyi támogatások és a megfogalmazott csökkentési célok helyett csak az önkéntes programokat támogatták. A jelenlegi intézkedések nem elégségesek, önmagukban a higany kockázatainak csökkentéséhez. .

A civil szervezetek javasolják, hogy minél előbb kötelező érvényű nemzetközi előírásokat készítsen az UNEP Kormányzó Tanácsa, amellyel elérhető: 2017-ig 70 százalékkal csökkenjen a világ higanyfelhasználása. Ennek érdekében az elektronikai cikkekből ki kell váltani a higanyt. Szükség lenne a felhasználás betiltására fémfeldolgozásban, a bányászatának teljes megszüntetésére és a fejlett országok higanyexportjának korlátozására, illetve a fejlődő országok higanymentesítésének elősegítésére.

További információ:
Pál János, Levegő Munkacsoport, Tel.: 411-0509, e-mail: janos@levego.hu

Kapcsolódó anyag: A Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége levele Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter részére

Hírfigyelő