Régiós szakmai szervezetek az uniós karbonsemlegességért

Budapest, 2019. december 9. - Közép- és kelet-európai zöld civil szervezetek nyílt levélben kérik az eddig vétózó magyar, cseh és lengyel miniszterelnököt, hogy a december 12-13-i Európai Tanácsülésen támogassák az Európai Unió legkésőbb 2050-ig szóló klímasemlegességi célját.

Az éghajlatváltozás káros hatásait a lakosság és gazdaságunk már most is megérzi. Az energiaszegénység és a tiszta energiához való méltányos hozzáférés hiánya, a fosszilis energiahordozók támogatása pedig tovább súlyosbítja a helyzetet.  A jelenlegi hazai klíma-energia célok és intézkedések nem elegendők a probléma kezeléséhez és a szükséges energiaátmenethez. Az egyre súlyosbodó éghajlatváltozás negatív hatásainak költsége messze meghaladja a karbonsemlegesség eléréséhez szükséges forrásokat. Ha most érdemben cselekszünk, akkor még elkerülhetjük az éghajlatváltozással járó visszafordíthatatlan folyamatokat, és zöld utat kaphat a karbonsemleges gazdaság felé történő átmenet. 

“Bízunk benne, hogy a kormányzat a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiával felvázolja Magyarország vízióját a karbonsemlegesség felé, és azt még a benyújtás előtt társadalmi vitára bocsátja. A magyar lakosság ilyen irányú igényét jól mutatja, hogy egy hét alatt 200 ezren töltötték ki a klímastratégiához kapcsolódó lakossági kérdőívet” - közölték  a nyílt levélhez csatlakozó magyar szervezetek.   

„Régiónk polgárai számára jelentős egészségügyi előnyöket, az életkörülmények javítását és az éghajlatváltozás negatív hatásainak enyhítését jelentené, ha felgyorsítanánk az éghajlatsemleges gazdaságra való áttérést. A helyes döntés meghozatala egyben több uniós finanszírozáshoz való hozzáféréssel, gazdaságunk versenyképességének javításával és új munkahelyek teremtésével is járna. Most kell elindulnunk a változás útján - mindezt úgy, hogy az társadalmilag igazságos módon történjen” - mondta Urszula Stefanowicz a Lengyel Klíma Koalíció nevében. 

A magyar levél, valamint a hozzá csatlakozó régiós és hazai szakmai civil szervezetek listája innen letölthető: https://mtvsz.hu/dynamic/energia_klima/karbonsemlegesseg_level_cee_2019dec6.pdf

Hírfigyelő