Per a növényvédő szerek átláthatatlan engedélyezése miatt

A Növényvédőszer Akcióhálózat Európai Tagozata (PAN Europe), melynek a Levegő Munkacsoport is tagja, a ClientEarth nemzetközi környezetvédő jogsegélyszervezet segítségével eljárást kezdeményezett az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatósággal (EFSA) szemben az Európai Bíróság Törvényszékén. A zöld szervezetek elfogadhatatlannak tartják, hogy az EFSA átláthatatlanul, nem az EU-jogszabályoknak megfelelőn írja elő, miképpen kell dönteni a növényvédő szerek engedélyezéséről.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a független tudományos bizonyítékok ellenére engedélyezhetők a mezőgazdaságban az emberi egészségre és a környezetre veszélyes növényvédő szerek. Ez annak tudható be, hogy az engedélyezések során a hatóságok jelenleg döntően az értékesítésben érdekelt gyártók tanulmányaira támaszkodnak. Továbbá az is megkérdőjelezi az EFSA függetlenségét, hogy négy igazgatósági tag is fizetést kapott az EFSA döntéseiben érdekelt cégektől.
A ClientEarth és a PAN Europe szerint egyes gazdasági szereplők érdekei érvényesülnek a döntések során. Pedig az embereknek joguk lenne pontosan megtudni, hogy milyen információk alapján hozta meg az uniós hatóság a döntéseit. A két szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy az EFSA jelenlegi iránymutatása alapján teljesen figyelmen kívül lehet hagyni a növényvédő szerek káros hatásait alátámasztó független vizsgálati eredményeket. Az uniós jog célja ezzel szemben az emberek egészségének a védelme.

Hírfigyelő