Mennyit ér a miniszteri ígéret?

- Megdöbbenéssel és csalódottan látja a Levegő Munkacsoport, hogy Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter ígérete ellenére a 2008. évi költségvetési törvényjavaslatban és az adótörvényekben a környezetvédelem az eddigieknél is nagyobb veszteséget szenved. Jelentősen tovább növekednek az élőmunka terhei, miközben a súlyosan környezetszennyező tevékenységek támogatása, illetve adókedvezménye emelkedik. Ezért a Levegő Munkacsoport elnöke levélben fordult a környezetvédelmi tárca vezetőjéhez, hogy emlékeztesse korábban tett ígéretére.

Az idén júliusban elfogadott koalíciós megállapodás rögzítette, hogy a környezetvédelemnek „nem csupán a szaktárca munkájában, hanem a kormánypolitika egészében is meg kell jelennie”. Fodor Gábor több alkalommal kijelentette azt is, hogy a változás nemcsak a környezet állapotát javítaná, de jelentősen hozzájárulna gazdaságunk versenyképességének fokozásához is.

Aggodalomra ad okot, hogy az elmúlt 15 évben szinte mindegyik környezetvédelmi miniszter, sőt több pénzügyminiszter is elismerte: szükséges az adórendszer zöldítése, azonban mindig „ebben az évben még nem időszerű, majd jövőre” kijelentéssel halogatták. Ezzel szemben sajnos számos példa van arra, amikor a kormánynak nem kell sok idő ahhoz, hogy súlyosan környezetszennyező tevékenységek támogatásáról döntsön.

A környezetvédelmi miniszternek írt levél itt olvasható.

Hírfigyelő