Levél a frakcióvezetőknek, ellentmondás az energiapolitikában

Vizet prédikálnak és bort isznak a politikusok, mert miközben nemzetközi és hazai porondon az éghajlatváltozás elleni küzdelemről beszélnek, és egyhangúan elfogadják a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát, egy olyan energiapolitikai koncepciót készülnek megszavazni, amely ellentmond ezeknek a céloknak. Ezért a Levegő Munkacsoport levélben fordult a parlamenti pártok frakcióvezetőihez, kérve, hogy hétfőn ne szavazzák meg a koncepcióról szóló határozati javaslatot.

A globális és hazai környezeti és társadalmi folyamatok a magyar gazdaság szerkezetének tudatos átalakítását, a fosszilis energia iránti igény folyamatos, kiszámítható csökkentését követeli meg. Ez különösen fontos lenne annak a fényében, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség és számos független kutató is egy közeli olajválságot jelez előre, mivel a kereslet gyorsan növekszik, miközben a készletek szűkülnek. Emellett aggályos, hogy a koncepció kiáll egy új atomerőmű fejlesztése mellett anélkül, hogy igazolná annak gazdasági, környezeti és társadalmi megalapozottságát, illetve összehasonlítaná más, az ország adottságaival hosszútávon harmonizáló alternatívákkal, különösen az energiahatékonyság javításának lehetőségeivel.

A Levegő Munkacsoport álláspontja az energiapolitikai koncepcióról szóló határozati javaslatról a /sites/default/files/kapcsolodo/enpol-h4858_0804-velemeny.pdf címen található.

Hírfigyelő