Levegőminőség-mérő készüléket kapott több iskola

Hordozható levegőminőség-mérő készülékeket adott át a Klímabarát18 program keretében az ABUD Kft., a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete, a Mimó és Csipek, a Visegrad Sustainability a Levegő Munkacsoporttal együttműködve azon öt iskolának, amelyek részt vettek a XVIII. kerület Klíma Kupa 2019 versenyén. A mérőeszközök segítségével az oktatás folyamatába könnyebben beépíthetőek lesznek a levegőminőséggel kapcsolatos ismeretek. Így majd növekszik a környezeti tudatosság is – a legfiatalabb korosztálytól kezdve azokig a felső tagozatos tanulókig, akik már tanulnak fizikát, biológiát, és komplex feladatokat tudnak a mérési eredményekkel, adatokkal végezni. Az átadás során minden gyakorlati tudnivalót megosztott az öt iskola képviseletében érkezett tanárokkal Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projektvezetője, aki örömmel tapasztalta, hogy a tanárok jól informáltak, és rendkívül érdekli őket az új módszerek bevezetése a környezeti nevelésbe.

Az átadásra 2020. március 5-én került sor az egyik díjazott iskolában, a Budapest XVIII. kerületi Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskolában aA másik négy díjazott a Gulner Gyula Általános Iskola, a Kandó Téri Általános Iskola, a Kapocs Magyar-Angol Két Tannyelvű Általános Iskola és a Budapest XVIII. Kerületi Táncsics Német Nemzetiségi Általános Iskola.

Az iskoláknak egy-egy hordozható Atmotube PRO nevű készülék került átadásra, mely a PM1, PM2.5, PM10-es mérettartományokban képes az apró részecskék tömegét mérni, valamint hőmérséklet, páratartalom, nyomás és VOC-k (illékony szerves vegyületek) tömegének kimutatására is alkalmas. Ilyen típusú készülékek egyébként részt vesznek a Levegő Munkacsoport Lakossági mérések a tiszta levegőért projektjében, szülők, nagyszülők 10 napra kölcsön is kérhetik, ha vállalják, hogy rendszeresen mérnek gyermekük, unokájuk közelében. vállaj.

A nyertes iskolákban a későbbiek folyamán elhelyezésre kerül egy-egy állandó levegőszennyezettség-mérő készülék is, ahol ezt a technikai lehetőségek engedik. Ez a készülék a Luftdaten németországi közösségi kezdeményezésből magát mára mozgalommá kinövő aktív állampolgári mérésekre való fejlesztés, és PM2,5 és PM10 tartományban méri a levegő apró szennyező részecskéinek tömegét. Ugyanakkor ez a készülék is el van látva hőmérséklet- és páratartalom-mérő szenzorral, amik fontosak a mérési eredmények értelmezéséhez. A készülék bárki számára hozzáférhető, akár alkatrészekből össze is szerelhető, amihez a magyar nyelvű honlap is elkészült már.

Azok a készülékek, amelyek technikai okok miatt az iskolákban nem kerülnek kihelyezésre, a kerület önkormányzati fenntartású épületeinek ablakába kerülnek, a diákok pedig ugyanúgy elérik majd az adatokat, mintha az iskoláikban lenne a készülék, hiszen bárki számára elérhetőek az egész Európában egyre nagyobb lefedettséggel működö készülékek és a mérési eredményeik.

 

 

 

Hírfigyelő