EU Tanács döntése: maradhatnak köztünk a káros vegyi anyagok

A Tanács elutasította a különösen veszélyes vegyi anyagok kötelező helyettesítését a rendelkezésre álló biztonságosabb alternatívákkal. A helyettesítést, a vegyi anyagok fenntartható használatának legfontosabb alapelvét egy hónappal ezelőtt az Európai Parlament támogatta. Simon Gergely a Levegő Munkacsoport programvezetője szerint „a jelenlegi szabályozás, mely megengedte ezen – többek közt rákkeltő, génkárosító, fejlődési rendellenességet okozó – anyagok használatát, nem tudta garantálni az emberi egészség és a környezet védelmét, ezért van szükség egy új szabályozásra”.

A Tanács szigorította a nehezen lebomló és az emberi testben felhalmozódó vegyi anyagok engedélyezésének követelményeit, amelyek azonban csak egy részét teszik ki a veszélyes anyagoknak. Dragos Tibor, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője szerint „elfogadhatatlan, hogy a mai döntés lehetővé tenné a rákkeltő, a szaporodási képességeket károsító (pl. egyes ftalát lágyítószerek) és a hormonháztartást megzavaró (pl. biszfenol-A) anyagok további felhasználását, még abban az esetben is ha már rendelkezésre állnak biztonságok alternatív anyagok.”

A Tanács megszavazta a vegyipartól megkövetelt egészségügyi, biztonsági adatok mennyiségének drasztikus csökkentését, ami leginkább a kis mennyiségben gyártott anyagokat érinti. „Vegyi anyagok ezrei maradhatnak továbbra is a piacon úgy, hogy továbbra sem állnak rendelkezésre az alapvető információk egészségügyi hatásaikkal kapcsolatban” – hívta fel a figyelmet a veszélyre Prommer Mátyás, a WWF Magyarország programvezetője. A veszélyes vegyi anyagokkal kapcsolatos botrányok száma csak nőni fog addig, míg az alapvető biztonsági adatok nem lesznek elérhetőek.

Az elmúlt négy esztendőben a vegyipar nyomásának hatására folyamatosan legyengítették a REACH-t, mely így félő, hogy nem lesz képes elérni a kezdetben kitűzött célt: az emberi egészség és a környezet megóvását a veszélyes vegyi anyagok jelentette veszélytől. Elengedhetetlen, hogy a jövő évi második szavazási fordulóban is a kötelező helyettesítés mellett szavazzon az Európai Parlament. Tényleges kedvező hatásokat – ezen belül legalább 90 milliárd euró megtakarítást a következő 30 évben – csak egy kötelező helyettesítést előíró, az alapvető biztonsági adatokat megkövetelő REACH-től várhatunk.

Hírfigyelő