Energiapolitika: Nem elég visszafogni

2008. február 13. - A Levegő Munkacsoport hibásnak tartja a gazdasági tárca energiapolitikai koncepcióját. A gazdasági és közlekedési miniszter által előterjesztett koncepcióról csak akkor tárgyaljon az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága, ha a gazdasági tárca bemutatja, hogy miként kívánja kezelni a kormány a Nemzetközi Energia Ügynökség jelentésében előre jelzett olajválságot. Erre kérte levélben a bizottságot a Levegő Munkacsoport elnöke, Lukács András.

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága a mai napon tárgyalja a 2007-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepcióról szóló országgyűlési határozati javaslatot. A Nemzetközi Energia Ügynökség 2007-ben megjelent Középtávú olajpiaci jelentésében megállapítja, hogy a növekvő kereslet és a csökkenő készletek miatt 2012-ben olajválság következhet be, aminek egyik következményeként súlyos zavarok lesznek az üzemanyag-ellátásban.

A gazdasági és közlekedési miniszter által most előterjesztett energiapolitikai koncepció viszont „a közlekedési igényű energiaigények növekedésének visszafogását” tűzi ki célul, vagyis azt, hogy az energiafelhasználás tovább növekedjen, csak az eddiginél lassabb ütemben.

Hírfigyelő