Civilek a tudomány szabadságáért

A Civilizáció koalícióban együttműködő, alulírott civil szervezetek kiállunk a kutatás Alaptörvényben biztosított szabadsága mellett, és szolidaritásunkat fejezzük ki a Magyar Tudományos Akadémia működésének és finanszírozásának kormányzati tervei ellen tiltakozó kutatókkal és szervezetekkel.

Egy demokratikus társadalom fejlődéséhez, sőt fennmaradásához a független, politikai befolyástól mentes tudományos kutatásra éppúgy szükség van, mint a sokszínű és virágzó civil társadalomra. A tudományos eredmények, információk biztosítják az alapot a valamennyiünk érdekét szolgáló döntések meghozatalához, a stratégiák, haladási irányok megalkotásához. Különösen fontos ez ma, amikor társadalmunkban egyre mélyülnek az ellentétek, terjednek a szélsőséges eszmék és a tudományos alapokat nélkülöző hírek. Mindeközben környezetünket az éghajlatváltozás és a fajpusztulás következményei veszélyeztetik – már egészen rövid távon is. Civil szervezetekként mi is nap mint nap támaszkodunk a kutatók munkájára, legyenek azok társadalom- vagy természettudósok.

Az Információs és Technológiai Minisztérium által beterjeszteni kívánt törvénymódosítás megfosztaná a hazai akadémiai szektort a függetlenségétől. Tudományt művelni azonban csak kiszámítható feltételek mellett, szabadon, a kutatói közösség önigazgatásával lehet. Ezt támogatjuk civilként, és ehhez várjuk mások csatlakozását is.

Alulírott civil szervezetek követeljük a törvénytervezet azonnali visszavonását, az Akadémia függetlenségének és a kutatás szabadságának tiszteletben tartását!

Budapest, 2019. június 4.

A kezdeményező 26 aláíró szervezet, a lista megtekinthető itt, folyamatosan bővül.

 1. A Város Mindenkié Pécs
 2. Amnesty International Magyarország
 3. Autonómia Alapítvány
 4. Az Emberség Erejével Alapítvány
 5. Civil Kollégium Alapítvány
 6. Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA)
 7. Energiaklub
 8. Eötvös Károly Közpolitikai Intézet
 9. Greenpeace Magyarország Egyesület
 10. Háttér Társaság
 11. Humán Platform Egyesület
 12. K-Monitor
 13. Közélet Iskolája
 14. Levegő Munkacsoport
 15. Magyar Helsinki Bizottság
 16. Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
 17. Magyarországi Európa Társaság
 18. MASZK Egyesület (Szeged)
 19. Menedék Egyesület
 20. MENŐK Magyar Európai Nők Fóruma Egyesület
 21. NIOK
 22. Ökotárs Alapítvány
 23. TASZ
 24. Transparency International Magyarország
 25. Utcáról Lakásba! Egyesület
 26. Védegylet

Folyamatosan várjuk további civil szervezetek csatlakozását ezen az űrlapon keresztül

Hírfigyelő