BÚÉK! – és idei programjaink

Szeretetben és egészségben gazdag, tiszta levegőjű, boldog új évet kívánunk minden kedves Olvasónknak!

2019-ben továbbra is óriási kihívások előtt állnak a környezetvédő civil szervezetek. Környezetünk pusztítása ugyanis minden korábbinál nagyobb mértéket öltött; ezért sürgős és érdemi cselekvésre van szükség. A világszerte működő sok-sok környezet- és természetvédő civil szerveződés egyikeként a Levegő Munkacsoport idén is aktív részese lesz a bolygónk, lakóhelyünk megóvásáért folytatott küzdelemnek – többek között az alábbi programok megvalósításával:

  • Egy uniós költségvetés az éghajlatért: Az Európai Unió 2021-ben kezdődő új hétéves költségvetése alapvető szerepet játszhat éghajlatunk védelmében. Ennek elősegítésére indított projektet a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére és résztelével az Európai Éghajlatvédelmi Hálózat (CAN Europe), az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB), az Európai Zöld Költségvetés Szövetség (GBE), a Német Zöld Költségvetés Egyesület (FÖS) a Német Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával.

  • Ambiciózus éghajlatvédelmi intézkedésekért: Szintén nemzetközi együttműködésben, az Európai Bizottság LIFE programja támogatásával javaslatokat készítünk a kormány részére, és igyekszünk hozzájárulni, hogy a készülő Nemzeti Energia és Klíma Terv (NEKT) megfeleljen a Párizsi Klímamegállapodás célkitűzéseinek.

  • Tiszta fűtés: Magyarországon évente több mint 14 ezer ember hal meg idő előtt a levegőszennyezés következtében, amelynek fő oka a lakossági fűtés, égetés. A Levegő Munkacsoport a Német Környezeti Segély Egyesület (DUH) alvállalkozójaként az LIFE programja keretében végez felvilágosító munkát és segíti az állami, önkormányzati szerveket a helyes fűtési szokások elterjesztésében.

  • Javaslatok a közlekedési eredetű üvegházgáz-kibocsátások csökkentésére Magyarországon: Hazánkban a közlekedés a felelős a széndioxid-kibocsátás 22 százalékáért. A Levegő Munkacsoport az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetséggel (T&) közösen, a Német Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával részletes javaslatokat dolgozott ki a kibocsátás csökkentésére. Most az a feladatunk, hogy ezeket a javaslatokat széles körben ismertessük annak érdekében, hogy meg is valósuljanak.

  • A közlekedés okozta levegőszennyezés csökkentéséért: Széles körű nemzetközi együttműködés keretében, az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány (ECF) támogatásával dolgozunk az alacsony kibocsátású övezetek létrehozásáért a hazai városokban, kilométer- és szennyezésarányos útdíj bevezetéséért Budapesten, a gépjárművek károsanyag-kibocsátásának távérzékeléses ellenőrzéséért, a tehergépkocsik útdíjának kiterjesztéséért és az útdíj komolyabb differenciálásáért környezeti szempontok alapján, a közautózás, valamint az elektromobilitás elterjesztéséért.

  • Jogi úton a légszennyezés csökkentéséért: Olyan levegőminőségi tervek elkészítését és végrehajtását igyekszünk jogi úton kikényszeríteni – a Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) közreműködésével és az Ügyfél a Föld (Client Earth) támogatásával –, amelyekkel érdemben csökkenthető a levegő szennyezettsége Budapesten és környékén, valamint a Sajó völgyében.

  • No Planet B projekt a környezeti fenntarthatóságért és az éghajlatvédelemért: A lakossági szilárd tüzelés éghajlatra gyakorolt hatására, valamint az energiahatékonyság javításának, a megújuló energiaforrások használatának és az elektromobilitásnak a fontosságára hívjuk fel a figyelmet innovatív eszközökkel az Európai Unió támogatásával.

  • Energia és környezetvédelmi témájú iskolai előadássorozat: A KEHOP által támogatott projektünk keretében Komárom-Esztergom megyei általános és középiskolákban tartunk energiahatékonysággal kapcsolatos előadásokat. Folytatjuk hagyományos iskolai előadásainkat is, melyeket a levegőszennyezés, éghajlatvédelem, egészségvédelem, energetika témák köré építünk.

  • Környezeti tanácsadással a levegőminőség javításáért: Környezeti Tanácsadó Irodánk továbbra is ingyenesen nyújt segítséget a hozzájuk forduló állampolgároknak, valamint egyéb felvilágosító munkával és mérésekkel dolgozik a tisztább környezetért több projektünk részeként is.

  • A lakóotthonok környezetének védelméért: Fővárosi és Budapest környéki önkormányzatok felkérésére részt veszünk településrendezési eljárásokban. Szorgalmazzuk a zöldterületi arányok betartatását, a magasra növő fák fejlődését lehetővé tevő valódi talajkapcsolatos zöldfelületek biztosítását. Támogatjuk a nagyberuházások által veszélyeztetett lakosságot. A termőföld és a természet védelmében veszünk részt kavicsbánya-nyitások környezetvédelmi eljárásaiban. Mindezen munkánkat lakossági támogatásoknak köszönhetően tudjuk végezni.

Köszönjük a sok segítséget, támogatást, biztatást, ami lehetővé tette eredményes munkánkat, és azt, hogy 2019-ben is reményteljesen folytassuk tevékenységünket!


 

Hírfigyelő