A tömegközlekedés újabb áremelésének elhagyását kéri – a Levegő Munkacsoport

A BKV menetdíjainak további emelésének elutasítására kérte Hagyó Miklóst a Levegő Munkacsoport. A főpolgármester-helyettesnek írt levélben a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozik a civil szervezet. Ezek szerint a fővárosban 2000 óta évről évre folyamatosan csökkent az utasok száma. Így a metrón és a földalattin utazók száma 2006-ban több mint 43 millió fővel volt kevesebb, mint hat évvel korábban. A Levegő Munkacsoport ennek egyik okát a folyamatos és jelentős utazási tarifák emelkedésében látja. A vonaljegyek ára az elmúlt hat évben megkétszereződött, a bérletek ára pedig több mint duplájára emelkedett, miközben a fogyasztói árak csak negyven százalékkal lettek magasabbak. Idén pedig tovább emelték a bérletek és a jegyek árát.

A Levegő Munkacsoport szerint a tömegközlekedés visszaszorulása miatt egyre romlanak a közlekedési feltételek, a környezet állapota a fővárosban és az agglomerációjában.

Az újabb áremelés várhatóan a 4-es metró forgalmára is hatással lesz, ami az erre a célra előirányzott uniós támogatás megszerzését is veszélyezteti.

„Mindezen okok miatt kérjük Önt, hogy ne járuljon hozzá a BKV menetdíjainak további emeléséhez, valamint – az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának tagjaként is – kezdeményezze a MÁV és a Volánbusz menetdíjainak tervezett emelésének elhagyását” – írta levelében a Levegő Munkacsoport elnöke, Lukács András.

Kapcsolódó anyagok:

Hírfigyelő