A kormány 19 ezer milliárd forint elköltését tervezi, de a társadalmi egyeztetésről megfeledkezik

Mintegy 19 ezer milliárd forintról – ez Magyarország 2019. évi GDP-jének 40 százaléka – dől most el, hogy milyen célok és prioritások mentén költi el a magyar állam. Ekkora összeghez jut ugyanis Magyarország az Európai Unió 2021-2027 közötti költségvetéséből és a koronavírus-járványhoz kapcsolódó helyreállítási csomagból összesen. A források felhasználásának kötelező eleme az érintett társadalmi csoportok bevonása.

A Civilizáció koalíció tagjai és a csatlakozó civil szervezetek azonban úgy látják, hogy nincs lehetőségük a folyamatban való érdemi részvételre, ezért nyílt levélben fordulnak a Miniszterelnökséghez, és arra kérik dr. Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárt, hogy kezdjen valódi társadalmi párbeszédet a Magyarország sorsát hosszú évekre meghatározó támogatások felhasználásáról. A civil szervezetek levelükben konkrét példákkal illusztrálva jelzik, hogy az illetékes minisztériumok csak formálisan teljesítik kötelezettségeiket.

A nyílt levél aláírói szerint még van idő a problémák orvoslására, ezért arra szólítják fel az államtitkárt, hogy minél hamarabb tegye elérhetővé a Partnerségi Megállapodás és az operatív programok, valamint Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervének teljes dokumentációját, elegendő időt hagyva azok véleményezésére. Azt is kérik, hogy a Miniszterelnökség nyújtson széles körű tájékoztatást a civil szervezetek körében az egyeztetési folyamatról és annak pontos menetéről.

Az aláírók szerint egy demokratikus társadalomban elengedhetetlen az érintett csoportokkal való folyamatos egyeztetés. Garanciát jelent arra, hogy a döntéshozók figyelembe veszik az emberek érdekeit, hiszen végső soron minden elköltött forint őket kell szolgálja. Az állam feladata, hogy a támogatások megfelelő elosztásával olyan fejlesztések valósulhassanak meg, amelyek egy egészséges, fenntartható, szolidáris és igazságos Magyarország létrejöttét, és a benne élő emberek boldogulását támogatják.

 

Hírfigyelő