50 milliárd forint többletbevételt javasol a fővárosnak a Levegő Munkacsoport

Ne az oktatástól, az egészségügytől, a tömegközlekedéstől, a zöldterületek fenntartásától vonjon el pénzt a Fővárosi Önkormányzat, hanem a dugókat, baleseteket, zaj- és levegőszennyezést okozó közúti közlekedés rejtett támogatásának megszűntetésével szerezzen új forrásokat – javasolja a Levegő Munkacsoport abban a levélben, amelyet ma juttatott el Tarlós István főpolgármesternek.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán tárgyalja a Budapest 2011-es költségvetésével kapcsolatos előterjesztést. Ebből az olvasható ki, hogy olyan, az önkormányzati törvényben előírt feladatok kiadásait csökkentené, amelyek alapvető módon meghatározzák a főváros fejlődését, az emberek életminőségét és jövőbeni kilátásait. A Levegő Munkacsoport nem ért egyet ezekkel az elvonásokkal, azonban támogatja az előterjesztés azon gondolatát, hogy a főváros súlyos külső és belső eladósodottságát mielőbb fel kell számolni.

Ezért konkrét javaslatokat tett, amelyek megvalósításával évente mintegy 50 milliárd forint többletbevételhez juthat az önkormányzat. Ez az összeg kisebb részben a tehergépkocsik behajtási díjának szigorításából, nagyrészt pedig a parkolási rendszer átalakításából teremthető elő. Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy  a közvélemény eleinte nehezen fogadja el ezeket az intézkedéseket, de megtapasztalva előnyös hatásait, később melléjük áll. Ezt mutatja London, Stockholm, Bogotá és más városok példája.

Hírfigyelő