A Levegő Munkacsoport főbb eredményei 2020-ban

A koronavírus-járvány miatt a korábbinál is jóval nagyobb érdeklődés övezte a levegőszennyezettség alakulását. Ez Magyarországon nagyrészt a Levegő Munkacsoportnak volt köszönhető, amely – nemzetközi kutatások eredményei alapján – számos alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy a szennyezett levegő súlyosbítja a járvány következményeit. Ez komoly visszhangot kapott a médiában is. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége pedig a kezdeményezésünk alapján levelet küldött tagjainak (több mint 1600 önkormányzatnak), kérve, hogy hozzanak intézkedéseket a légszennyezés csökkentésére. Ennek nyomán több önkormányzat azonnali hatállyal betiltotta a zöldhulladék égetését a településükön. Egyik településen pedig ingyenes zöldszámot indítottak, ahol be lehet jelenteni az illegális égetéseket. Ezeket a tevékenységeinket elsősorban az Európai Bizottság által finanszírozott „Nincs B Bolygó” projektünk tette lehetővé.

A Kúriához fordultunk a 2018 óta tartó, Budapest és környéke levegőminőségi tervének átdolgozásáért folytatott perünkben. Álláspontunk szerint ugyanis a terv a jelenlegi formájában nem alkalmas a légszennyezettség érdemi csökkentésére. Bizonyára a fellépésünk is elősegítette, hogy az illetékes hatóság megkezdte a terv átdolgozását. Ezt a munkánkat a ClientEarth finanszírozta.

A Budapesti Közlekedésfejlesztési Központ (BFK) megbízásából három tanulmányt készítettünk, amelyek konkrét javaslatokat tartalmaztak a főváros zöldfelületeinek védelmére és fejlesztésére, közlekedésének átalakítására, valamint a belső városrészek rehabilitációjára. A tanulmányokért elismerését fejezte ki a BFK.

Nagy sikerrel zártuk azt a nemzetközi projektet, amelyet a Levegő Munkacsoport kezdeményezett, és amely – a német kormány támogatásával – azt vizsgálta, milyen éghajlatvédelmi, környezetvédelmi hatásai voltak az európai uniós támogatásoknak. Az eredmények ismeretében támogatást ítéltek meg a projekt folytatására, és ennek keretében a Levegő Munkacsoport vezetésével nyolc nettó kedvezményezett ország civil szervezetei konkrét javaslatokat tesznek az uniós pénzek felhasználásának feltételeire.

Széles körű nemzetközi együttműködés keretében, az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány (ECF) támogatásával dolgoztunk a környezetbarát közlekedésért átalakításáért: többek között a parkolási támogatások átalakításáért, a parkolási díjfizetés visszaállításáért, a kilométer- és szennyezésarányos útdíj bevezetéséért Budapesten, használt autók behozatalának korlátozásáért, a pesti alsó rakpart autómentességéért, a kerékpározás feltételeinek javításáért, a városi áruszállítás okozta szennyezés csökkentéséért, az elektromobilitás észszerű támogatásáért, valamint a közautózás elterjesztéséért. A fővárost érintő közlekedési témákban többször egyeztettünk a Főpolgármesteri Hivatal és a Budapesti Közlekedésfejlesztési Központ illetékeseivel.

Az Európai Bizottság és az EU-Oroszország Civil Fórum által támogatott projektünk keretében Budapesten és Szentpéterváron szülők segítségével mértük, mennyire szennyezett a levegő ott, ahol gyermekeik tartózkodnak, továbbá részletes javaslatokat dolgoztunk ki Szentpétervár közlekedési rendszerének átalakítására.

Környezeti Tanácsadó Irodánk 2020-ban 1140 esetben adott tanácsot a hozzá forduló lakosoknak.

Számos kerület és Budapest-környéki település területszabályozását, fejlesztési terveit véleményeztük.

Bardóczi Sándor tájépítészt nevezte ki Karácsony Gergely főpolgármester Budapest főkertészévé. Bardóczi Sándor, aki közismerten Magyarország egyik legkiválóbb tájépítésze, és elkötelezett a zöldfelületek védelme, fejlesztése mellett, a kinevezéséig a Levegő Munkacsoport elnökségi tagja volt.

Köszönjük a sok segítséget, támogatást, biztatást, ami lehetővé tette eredményes munkánkat, és azt, hogy 2021-ben is reményteljesen folytassuk tevékenységünket!


 


 

Hírfigyelő