Zöld helyreállítást a válság után!

Számos ajánlást fogalmazott meg a Levegő Munkacsoport a Magyar Nemzeti Bank azon felkérésére, hogy javaslataival segítse az MNB Zöld Programjának hozzájárulását ahhoz, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés utáni helyreállítás környezetileg is fenntartható legyen.

A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint a zöld gazdasági fordulathoz elsősorban a vállalkozások tőkehiányát kell enyhíteni. Ezt pedig leginkább a humán erőforrások fejlesztésével, a környezet állapotának javításával, hatékony kormányzati működéssel, kiváló minőségű intézmény- és jogrendszer megteremtésével lehet megteremteni. A civil szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a zöld gazdaságélénkítés kizárólag akkor valósítható meg, ha megszüntetjük azt a mostani állapotot, hogy a környezetszennyező, éghajlatkárosító tevékenységek sokkal nagyobb támogatásokat kapnak, mint a gazdaságot zöldítő tevékenységek.

Haladéktalanul intézkedéseket kell hozni a további válságok hatásainak lehetséges kivédésére is. Számos kutatás ugyanis azt valószínűsíti, hogy az előttünk álló évtizedben olyan válságok sorával kell szembesülnünk, amelyek sokkal súlyosabbak lesznek, mint a mostani koronavírus-járvány. Magyarországnak az üvegházhatású gázok kibocsátásának kötelező csökkentésén kívül elsősorban az alkalmazkodásra kell haladéktalanul felkészülnie. A haladéktalan szó szerint értendő, a halogatás nemzeti tragédiához vezethet.

Hírfigyelő