Civilek a Nemzeti Energia- és Klímatervről

Közös véleményt alakított ki a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) tervezetéről négy környezetvédő civil szervezet. A Levegő Munkacsoport, a Magyar Energiahatékonysági Intézet, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország szakértői a vélemény rövidített, angol nyelvű változatát elküldték több brüsszeli székhelyű, összeurópai civil szervezetnek, amelyek továbbították azt az Európai Bizottságnak (EB). Az EB ugyanis már korábban jelezte: komoly segítséget jelentene nekik a tervezetek értékelésében, ha megismernék a civil szervezetek álláspontját.

Amint arról hírt adtunk, idén március 26-án a Levegő Munkacsoport konferenciát rendezett, ahol a résztvevő civil szervezetek szakértői egyetértettek abban, hogy az üvegházgázok kibocsátására, az energiahatékonyságra és a megújuló energiára vonatkozó céloknak sokkal ambiciózusabb kellene lenniük, mint ami a NEKT-tervezetben szerepel, és ilyen irányú változtatásokat várnak a végleges anyag elkészítése során. A környezetvédő szervezetek már korábban is küldtek javaslatokat az illetékes minisztériumoknak, és a továbbiakban is együttműködnek velük a NEKT végleges kialakításában.

Az Európai Bizottság június elejéig készíti el értékelését a tagországok NEKT-tervezeteiről, amit követően az országok javításokat hajthatnak végre rajtuk az év végéig.

Hírfigyelő