Harminc éves a Levegő Munkacsoport

Füstölő buszok, környezetszennyező kamionok, gyermekeink egészségét kockáztató hulladékégetés - néhány ügy, amelyben a most harmincéves Levegő Munkacsoport eredményesen lépett fel. Kiválasztottunk hetet az elmúlt évek eseteiből.

1. Kevesebb füstölő busz Budapesten. A Levegő Munkacsoport felhívására több mint félezerszer jelentették utasok, hogy kipufogógáz szagát érzik az utastérben, vagy koromfelhőbe burkolt buszt látnak. A szervezet minden esetben továbbította a panaszt a BKV-nak, akik intézkedtek a busz lehetőség szerinti megjavításáról.

2. Csökkenthető a lakossági fűtés okozta légszennyezés. A levegőszennyezés fő forrása a háztartások fűtése és az egyéb lakossági égetés. Ez egyre aggasztóbb: nagymértékben elterjedt a szilárd tüzelőanyagok (fa és a legrosszabb minőségű szénfajta, a lignit) felhasználása. Ennél is sokkal veszélyesebb a műanyag vagy egyéb hulladék égetése. A Levegő Munkacsoport részletes javaslatokat dolgozott ki a kormány és az önkormányzatok részére, és ezek egy része meg is valósult, illetve megvalósításuk folyamatban van.

3. Útdíjat fizetnek a kamionosok. A kamionos fuvarozás nemcsak környezetszennyező, egészségkárosító és útrongáló, de az esetek nagy részében teljesen felesleges is. Gyakori az üresfuvar, az értelmetlen szállítgatás, ráadásul a vasút és a vízi út jóval környezetkímélőbb. A Levegő Munkacsoportnak óriási szerepe volt abban, hogy végül a kormány bevezette a nehéz tehergépkocsik kilométerarányos útdíját. Így az autópályák fenntartásáért és felújításáért már jórészt azok fizetnek, akik leginkább használják azokat, főleg külföldi kamionok.

4. Több zöldterület maradt meg. A zöldterületek, fák létfontosságúak az emberek számára. A Levegő Munkacsoport segítségével számos zöldfelületet sikerült megóvni a pusztítástól, többek között Budapest egyik legnagyobb parkját, a Hamzsabégi útit.

5. Kevesebb pénz új autópályákra. Külföldi partnereikkel együttműködve, hazai esetek elemzésével sikerült megváltoztatniuk a Világbank közlekedéspolitikáját, hogy ne új autópályák építésére, hanem a meglévők felújítására és a környezetkímélő közlekedési beruházásokra adjanak pénzt.

6. Kevesebb turistabusz a sűrűn lakott utcákban. Dübörgés, zaj, percekig lélegezhetetlen levegő – ez ellen szerveztek fővárosi lakók megmozdulásokat a Levegő Munkacsoport támogatásával. Ezek eredményeként az önkormányzat változtatott a turistabuszokra vonatkozó szabályokon.

7. Kártérítés nagyforgalmú út miatt. A Levegő Munkacsoport nyújtott segítséget annak a házaspárnak, akiknek életét megkeserítette és ingatlanjukat eladhatatlanná tette a hatalmas kamionforgalom. A jogerős ítélet szerint a közút kezelőjének jelentős összegű kártérítést kellett fizetnie a házaspár részére.

A Levegő Munkacsoport megalakulásának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Lukács András elnök rövid áttekintést adott arról, miként változott a világ az elmúlt három évtizedben, és mit tesz most a szervezet környezetünk, egészségünk megóvásáért, javításáért.

A Lukács András beszédéről készült video itt, a prezentáció (pdf) itt tölthető le.


 

Hírfigyelő