A korszerű uniós autógyártást támogassa a magyar kormány!

A klímakatasztrófa elkerüléséhez az is szükséges, hogy 2035-től csak nulla kibocsátású gépkocsit lehessen vásárolni. Ezért a Levegő Munkacsoport levélben kéri a környezetvédelemért felelős minisztert, hogy a kormány ennek fényében foglaljon állást az uniós környezetvédelmi miniszterek ülésén.

Az október 9-i ülésen ugyanis a magyar kormánynak lehetősége nyílik arra, hogy kiálljon a személyautók és tehergépkocsik üzemanyag-fogyasztásának érdemi csökkentése és az európai villanyautó-gyártás gyors felfuttatását szolgáló szigorú szabályozások mellett.

Az Európai Unió üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentési erőfeszítései mindeddig elsősorban a közlekedésen csorbultak, mivel a benzin és a gázolaj fogyasztása az elmúlt évtizedekben szinte folyamatosan és nagymértékben emelkedett. Ez az emelkedés megelőzhető lett volna, ha az autógyártók olyan személygépkocsikat és kisteherautókat gyártanának, amelyek átlagos üzemanyag-fogyasztása, ezzel együtt a széndioxid-kibocsátása használat közben sem lépi túl a típusbizonyítványukban megadott értéket. Az autógyártók azonban már vagy húsz éve prototípusaik tesztelésének manipulálásával csökkentik a fogyasztást a próbapadon ahelyett, hogy akár a ma már létező technikai megoldásokat alkalmaznák a valódi fogyasztáscsökkenés érdekében.

A klímakatasztrófa elkerüléséhez egyebek mellett arra lenne szükség, hogy 2035-től csak nulla kibocsátású – villanyhajtású – gépkocsit lehessen vásárolni. Ez az Európai Unió gazdasági érdeke is. Ahogy a villanyautógyártás robbanásszerű felfutása mutatja Kínában, ott az ehhez szükséges gyártókapacitás ki is fog épülni. Amennyiben Európában nem épülnek meg a következő évtizedben az itteni piacot kiszolgáló autógyártó üzemek, akkor majd Kínából importálhatjuk a nulla kibocsátású gépkocsikat. Az európai autógyártókat ez nem fogja zavarni, hiszen ők már most is sorra építik Kínában a villanyautógyáraikat. Akiket zavarhat az európai gyártás hiánya és a vele járó kínai import, azok a ma még robbanómotort, robbanómotoros gépkocsikat gyártó üzemek dolgozói. Mert ha nincs fejlesztés, átállás az új technikára, akkor ezeket a gyárakat simán be fogják zárni.

„A szigorú szabályozás elfogadása Magyarország alapvető érdeke. Bízunk abban, hogy nem igazak azok a sajtóhírek, amelyek szerint az EU kormányai túlnyomó többségének álláspontjával szemben a magyar kormány (a bolgár, német és román kormánnyal együtt) a laza szabályozást támogatja. Így bízunk abban is, hogy a magyar miniszter – az országgyűlés által jelenleg tárgyalt második Nemzeti Éghajlatváltozási Programmal összhangban – a szigorú változatot fogja támogatni” – jelentette ki Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse.

A civil szervezet arra is felhívta a miniszter figyelmét, hogy az Európai Parlament plenáris ülése – amint ezt a környezetvédő civil szervezetek, köztük a Levegő Munkacsoport is, szorgalmazták – október 3-án a szigorúbb szabályozás mellett tette le a voksát.

Hírfigyelő