Környezetvédelmi jogászok kérik Budapest levegőminőségi tervének felülvizsgálatát

A Levegő Munkacsoport, a Környezeti Menedzsment és Jog Egyesület (EMLA) és a ClientEarth (Ügyfél a Föld) nevű nemzetközi környezetjogi szervezet kéri az illetékes magyar hatóságot, hogy soron kívül vizsgálja felül Budapest és környéke levegőminőségi tervét. A fővárosban ugyanis a levegő szennyezettsége meghaladja a jogszabályok által megengedett határértéket, és a jelenlegi terv alkalmatlan a helyzet javítására.

A jogászok hangsúlyozzák, hogy a levegőminőségi terv nem tartalmaz semmilyen érdemi intézkedést az illegális lakossági égetések (vegyes hulladékok, kezelt fa, gumiabroncs, fáradt olaj tüzelése) mielőbbi visszaszorítására, pedig ezek a rendkívül egészségkárosító égetések Budapest kertvárosi övezeteiben és a főváros környékén is meglehetősen gyakoriak, és a nyári időszakban sem szűnnek meg. A közlekedés okozta szennyezés csökkentésére előirányzott intézkedések gyengék, így például semmilyen lépés sem található benne a legszennyezőbb járművek mozgásának korlátozására a sűrűn lakott területeken.

Budapest és környéke egyike azoknak a területeknek, ahol az uniós határértékeket meghaladja a légszennyezettség, emiatt szükség lenne egy olyan levegőminőségi tervre, amely hatékony, kikényszeríthető intézkedéseket és rövid határidőket tartalmaz a szennyezés csökkentésére. A jelenlegi levegőminőségi terv nem felel meg ezeknek a feltételeknek, ezért a Levegő Munkacsoport a hatósághoz fordult, kérve annak soron kívüli felülvizsgálatát.

„Mindannyiunk érdeke, hogy a hatóságok olyan terveket dolgozzanak ki, és olyan intézkedéseket írjanak elő, amelyek rövid időn belül érdemben javítanak a helyzeten. Sok nemzetközi példa bizonyítja, hogy ez megvalósítható, ha van hozzá politikai akarat. Így például széles körű felvilágosítással és határozott hatósági fellépéssel veszik elejét az illegális égetéséknek, és olyan övezeteket hoznak létre a városokban, ahová csak a kevésbé szennyező autók mehetnek be” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

„A magyar és uniós törvények szerint a magyar embereknek joga van a tiszta levegőhöz, és a kormánynak végre kell hajtania ezeket a szabályokat. A szennyezett levegő károsítja az emberek egészségét, így biztosítani kell, hogy a levegőminőségi tervek hatásos intézkedéseket tartalmazzanak a levegőminőség haladéktalan javítására” – tette hozzá Agnieszka Warso-Buchanan, a ClientEarth jogásza.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb becslése szerint a világon tíz emberből kilenc szennyezett levegőt kénytelen belélegezni, míg az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adatai szerint hazánkban évente mintegy tizenháromezer ember veszti életét idő előtt a légszennyezés miatt.

A komolyabb kormányzati fellépés szükségességét támasztja alá az is, hogy az Európai Bizottság jogsértési eljárást folytat Magyarországgal szemben a lakosság védelme érdekében a levegőminőségi határértékek túllépése miatt. A hírek szerint május végén az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy, aminek akár komoly anyagi következményei is lehetnek.

Budapest és környéke levegőminőségi tervét legutóbb 2016-ban vizsgálta felül a Pest Megyei Kormányhivatal. A témával foglalkozó civil szervezetek szerint azonban a terv nem tartalmaz konkrét, határozott és betartatható intézkedést a légszennyezés érdemi csökkentésére.

Hírfigyelő