Több helyet az embereknek, kevesebbet az autóknak a pesti alsó rakparton!

Üdvözli a Levegő Munkacsoport a pesti alsó rakpart megújításáról szóló terveket, amelyek azt célozzák, hogy a rakpart egy kellemes, élvezhető hellyé váljon, ahol a budapestiek és az ide látogatók közvetlen, élő kapcsolatba kerülhetnek a Dunával. Annak érdekében, hogy a rakpart átalakítása a lehetséges legkedvezőbb hatással járjon, a Szabadság híd és a Margit híd között az alsó rakparton egyáltalán nem szabadna parkolási lehetőség hagyni, hanem csak néhány helyet lenne szükséges kialakítani rövid idejű megállások céljából. Ezt javasolja Szentgyörgyi Péter V. kerületi polgármesternek írt levelében a Levegő Munkacsoport, javaslatát konkrét külföldi példákkal alátámasztva.

A pesti alsó rakpart V. kerületi szakasza egy rendkívül értékes terület, és ha nem autók tárolására használnák, hanem átadnák a gyalogosoknak, illetve az őket kiszolgáló intézményeknek és zöldfelületeknek akkor sokkal nagyobb hasznot hozna a kerületnek és a fővárosnak, sokkal népszerűbb lenne a budapestiek és az ide látogatók körében egyaránt.

A pesti alsó rakpart parkolóhelyeinek megszüntetésére most különösen kedvező alkalom nyílik, hiszen az átépítés ideje alatt egyébként sem lehet ott parkolni. Tehát csupán a már kialakult helyzetet kellene megőrizni, amihez már alkalmazkodniuk kellett az érintett autótulajdonosoknak.

A parkolóhelyek megszüntetésének további előnye, hogy nem lennének autótulajdonosok, akik azon bosszankodnak, hogy rendezvény vagy árvíz miatt fel kell adniuk a rakparti parkolást. Ilyen esetekben a rendezvények szervezőinek, illetve az önkormányzatnak is jóval kevesebb szervezést, munkát, konfliktust jelentene, ha már eleve nem parkolnának autók a helyszínen.

Az autósok szempontjából további előny, hogy megszűnnének azok a rendszeres torlódások, amelyeket az autók okoznak a parkolóhelynél a be- és kiállásuk esetén.

Mivel mindössze 140 parkolóhelyről van szó, megszüntetésük nem változtatna érdemben a fővárosi, illetve kerületi parkolási helyzeten.

Hírfigyelő