Kormányzati program a légszennyezés csökkentéséért – továbbra is csak papíron

Az elmúlt évben sem történt érdemi kormányzati intézkedés az évente közel 13 000 magyar ember idő előtti halálát okozó levegőszennyezés visszaszorítására. Ezt állapította meg a Levegő Munkacsoport, miután elemezte a részecskeszennyezés csökkentését előirányzó program megvalósításáról szóló kormányzati beszámolót.

Bár a legfrissebb kormányzati beszámoló szerint a részecskeszennyezés (PM10) számottevően csökkent 2011 óta, vagyis azóta, hogy a kormány erről intézkedési programot fogadott el, a Levegő Munkacsoport ezt a megállapítást kétkedve fogadja. A tehergépkocsik kilométerarányos útdíjának bevezetésén kívül (ami viszont komoly előrelépés volt) ugyanis ezen a téren semmilyen jelentős intézkedést nem hozott a kormány. A kétkedést alátámasztja az is, hogy az utóbbi években egyre többször fordult elő (különösen akkor, amikor leginkább szennyezett volt a levegő), hogy nem működött a mérőállomások egy része. (Remélhetőleg ez idéntől változik, mivel a mérőállomások végre felújításra kerültek.)

Továbbá a mérőállomások túlnyomó részét úgy telepítették, hogy főleg a közlekedési eredetű levegőszennyezésre voltak figyelemmel, ami olyan szempontból helyes, hogy számos helyen ez a szennyezés érinti a legsúlyosabban a lakosságot. Ugyanakkor az egész országot tekintve, ma már a legtöbb légszennyező anyag a lakossági fűtésből, égetésből ered. Az utóbbi terén pedig inkább romlás tapasztalható, mint javulás.

A Levegő Munkacsoport 22 oldalas véleménye a kormányzati beszámolóról itt olvasható: https://www.levego.hu/sites/default/files/pm10-program-eszrevetelek_2016aug.pdf

Hírfigyelő