Ez a minimum a korrupció ellen!

Vállaljanak kötelezettséget a leginkább égető korrupciós kockázatok érdemi csökkentésére a 2014-es országgyűlési választáson induló pártok és képviselőjelöltek! Erre szólít fel az Atlatszo.hu oknyomozó portál, a K-Monitor Közhasznú Egyesület és a Transparency International Magyarország kezdeményezése, amelyhez már több más civil szervezet – köztük a Levegő Munkacsoport – is csatlakozott.

A kezdeményezők minimumprogramot dolgoztak ki a korrupció ellen. Azt szeretnék elérni, hogy a következő országgyűlés haladéktalanul alakítson ki olyan jog- és intézményrendszert, amely érdemben tudja visszaszorítani a korrupciós jelenségeket. Intézkedéseket kell hozni a párt- és kampányfinanszírozás, valamint a közbeszerzések körüli visszásságok ellen. A vagyonnyilatkozatoknak olyan rendszerét szükséges létrehozni, amely (a maival ellentétben) alkalmas a közhivatalt viselő és közpénzek sorsáról döntő személyek gazdagodásának nyomon követésére. Átláthatóvá kell tenni a nemzeti vagyon kezelését és értékelését. Meg kell állítani és vissza kell fordítani azt folyamatot, hogy az igazságszolgáltatás és általában a jogállamiság egyre súlyosbodó problémákkal néz szembe, szűkülnek a közhatalom elszámoltathatóságát kikényszeríteni hivatott alapvető jogok, a törvényalkotás pedig gyakran szűk körök rövidtávú politikai érdekeit és befolyásos személyek egyéni boldogulását szolgálja.

A korrupció, a hatalommal való visszaélés évtizedek óta gátolja országunk fejlődését, óriási társadalmi igazságtalanságokat szül, és aláássa az állami intézményekbe vetett bizalmat. Mindannyiunk érdeke a változás. A kezdeményezést aláírásával nemcsak szervezetek, hanem egyének is támogathatják a http://ezaminimum.hu/index.php honlapon.

Hírfigyelő