Az áfabotrány újabb fejleménye: kitálal egy volt NAV-vezető

Az adócsalásra specializálódott hálózatokat nem egyszerű ügyeskedő kereskedők, hanem szervezett bűnözői körök működtetik. Egyrészt folyamatosan keresik azokat a területeket, ahol alacsony kockázattal és nagy profittal forgathatják meg a tőkéjüket, másrészt mindent megtesznek azért, hogy gyengítsék a velük szemben fellépő állami szerveket – mondta el a Levegő Munkacsoport mai sajtótájékoztatóján Vancsura István, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt főosztályvezetője. Ennek egyik eszköze, hogy az adott szervezetbe beépülve valaki vagy valakik képviselik a bűnözői csoportok érdekeit. Naivitás azt feltételezni, hogy ez csak a rendőrség esetében fordulhatott elő, az adóhatóság esetében nem. Horváth András feljelentése és nyilvános fellépése éppen erre a jelenségre világít rá.

Jelenleg az adóhatóság erősen vesztésre áll a bűnözői körökkel folyó harcban – állítja Vancsura. A Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜIG) tavaly januári megszüntetésével jelentősen gyengült a szervezet hatékonysága. Ő maga a tavaly kormányrendelettel megszüntetett KÜIG operatív részlegét, az úgynevezett Rapid egységet vezette 2011. júniusáig. A Rapid operatív eszközökkel és saját független vidéki munkatársi hálózattal működött. Ez volt az a szervezeti egység, amelyik szükség esetén egyszerre az ország több pontján is akcióba léphetett – a bűnözői hálózatok elleni fellépésre gyakran éppen erre volt szükség. A Rapidot 2011-től kezdődően ellehetetlenítették, a vidéki csoportokat felszámolták, a szakemberek egy része elment, egy részét elküldték.

Horváth András fellépésekor Vancsura István elhatározta, hogy maga is a nyilvánosság elé áll. Őt és több más volt, illetve jelenleg is aktív NAV-vezetőt is meghallgatott a Nemzeti Nyomozó Iroda a Horváth András feljelentése nyomán indult nyomozás során. Vancsura István tanúvallomásában elmondta, hogy az általa tapasztalt jelenségekről számos fórumon és csatornán küldött jelzéseket mind az adóhatóság, mind az azt felügyelő minisztérium vezetésének – ezekre éppúgy nem kapott érdemi választ, mint azokra a javaslataira, amelyek az ellenőrzés és az áfacsalások elleni fellépés hatékonyabbá tételét célozták. A volt főosztályvezető szerint az ügyészség rajta kívül több más (volt) vezetőt is kihallgatott, és ők – hozzá hasonlóan – nevekkel, ügyekkel és dokumentumokkal alátámasztottan megerősítették azt a meggyőződésüket, hogy a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának szétverése tudatos lépéssorozat volt, amely nyilvánvalóan tökéletesen szembe megy a költségvetés, az ország érdekeivel.

Kapcsolódó anyagok:

  • Lukács Andrásnak, a Levegő Munkacsoport elnökének a sajtótájékoztatót bevezető felszólalása
  • „Adóhatóság az adócsalók pártján" – Dr. Vancsura Istvánnak, a NAV volt főosztályvezetőjének tájékoztató anyaga
  • 1. melléklet:  Javaslat a központosított ellenőrzések továbbfejlesztésének lehetséges irányairól (Elnézést kérünk, az anyag oldalai véletlenül összekeveredtek. Amint lehetőségünk lesz rá, kijavítjuk.)
  • 2. melléklet:  Varga Árpádnak, a NAV elnökhelyettesének állításai és a tények
  • 3. melléklet:  Dr. Vancsura István levele a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának

4. melléklet:  A Rapid Ellenőrzési Főosztály javaslatai jogszabályok módosítására

 


 Teljes video a sajtótájékoztatóról
Rövid összefoglaló video a sajtótájékoztatóról
Ajánljuk még az ATV videóját is (Egyenes Beszéd)

 

Hírfigyelő