OKOS házak - változatos megoldások a lakhatási költségek csökkentésére

A FŐTÁV Zrt tavaly tavasszal innovációs pályázatot hirdetett a lakótelepi paneles társasházaknak, lakhatási költségeik csökkentésére. A pályázatok elbírálásához a Levegő Munkacsoprtot is meghívták, mint független civil szervezetet.

2013. május 22-én, sajtótájékoztató keretében ismerkedhettek meg az érdeklődők az egyik nyertes házon végzett beavatkozásokkal és az első tapasztalatokkal.

Az eseményen, Fekete Csaba FŐTÁV vezérigazgató és Balog Róbert marketing igazgató mellett, részt vett Szűcs Annamária a BVK Holding kommunikációs igazgatója  és György István, főpolgármester helyettes. A projekt prezentációs anyaga a honlapon megtalálható.

A pályázaton olyan házak vehettek részt, amelyeken a legalapvetőbb korszerűsítéseket (homlokzat hőszigetelése, nyílászárók cseréje, radiátorszelepek felszerelése) már korábban elvégezték. A bemutatott XV. kerület, Nyírpalota utca 1-21. számú tízemeletes épületben 352 lakás van. Az energiamegtakarítást célzó korszerűsítéseket már 2000-ben elindították. A  számlák további csökkentésére az új pályázat keretében a következő beavatkozások történtek:

-         Az épület használati melegvíz-rendszerének korszerűsítése: a vezetékhálózat átépítése, hőszigetelése, a cirkulációs rendszer termosztatikus beszabályozószelepekkel felszerelése, és ún. ÖKO-perlátorok felhelyezése a vízfogyasztás csökkentésére.  A megtakarítás 6 % a víz- és a csatornadíjban.

-         „Smart költségosztás” rendszer kialakítása, aminek révén a fűtési és melegvíz- és fűtési fogyasztás havonta megismerhető. Az első OKOS-háznál a téli hőfelhasználás 26 százalékkal csökkent.

-         Napelemek elhelyezése a tetőn, az épület villamosenergia fogyasztásának részleges kielégítésére illetve a hálózatba tápláláshoz. A visszatáplálás az első mérések szerint a vételezett energiamennyiség 10%-a volt.

Tavaly év végén adták át az első épületet, és a nyertes házak egy részén még folynak szerelési munkák.  Ezért a közölt megtakarítások csak tájékoztató jellegűek. Néhány év tapasztalata alapján lehet majd a megtérülést illetve a megtakarítást pontosabban meghatározni.

Szerencséje a Nyírpalota utcai ház lakóinak, hogy a közös képviseletet szakértő mérnökök végzik. Így a lakók, hosszabb ideje, közvetlenül jutnak olyan személyre szabott műszaki információkhoz, amelyekkel jelentős megtakarításokat érhetnek el.  Mindehhez nem a technika nyújtotta kényelemről kell lemondaniuk, csak jobban megismerni a korszerű berendezések működési elvét. (Már évtizedekkel ezelőtt feltűnhetett volna egy Marslakónak, hogy míg egy olcsóbb fényképezőgéphez is sokoldalas felhasználói füzet jár, addig a lakásokat használati utasítás nélkül adják el. Sokat segítene, ha minden ház bejáratánál  kifüggesztenék a házirend mellé a legalapvetőbb tudnivalókat a szellőztetésről, a radiátorszelepek helyes használatáról, az árnyékolásról, a loggiás szobák takarékosabb hőfogyasztásáról, stb.) A bemutatott házban, lakásonként  automatikus hideg- és melegvíz-fogyasztást leolvasó rendszer működik. A közös képviselet mellett a lakóknak is lehetősége van rendszeresen ellenőrizni a fogyasztásukat az interneten keresztül.   (10 literenként jelzi a rendszer a fogyasztás alakulását.) Hasonló rendszert szeretnének kiépíteni a (főzési) gázfogyasztásra is, annál is inkább, mivel 2016-tól egy uniós direktíva megtiltja az átalánydíjas energiafogyasztást.

Most folyik Brüsszelben az EU gyengülő versenyképességével kapcsolatos vita. Sokan az energiaárakat és az éghajlatvédelem érdekében bevezetett adókat és korlátozásokat teszik felelőssé az USA-val és a harmadik világ erős gazdaságaival szemben gyengülő versenyképességünket. Ezzel szemben a környezetvédő szervezetek többsége és a szakértők egy jelentős hányada is abban ért egyet, hogy Európa számára a kitörést az energiahatékonyság javítása, a folyamatos innováció és a magas minőség hozhatják meg.

A FŐTÁV 50 milliós projektje egy kis lépés a költségek csökkentése és a távfűtött házak versenyképesebbé tétele felé, de már az első visszajelzések alapján látszik, hogy érdemes ezt az irányt követni.

Hírfigyelő