Határozottabb uniós fellépést a tisztább levegőért!

Az EU környezetvédelmi minisztereinek találkozóján a magyar kormány támogassa azokat a törekvéseket, amelyek a levegő szennyezettségének jelentős csökkentésére irányulnak – ezt kérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez intézett levelében a Levegő Munkacsoport.

Több mint 60 civil szervezet – köztük a Levegő Munkacsoport – jutatta el javaslatait az Európai Bizottságnak és a nemzeti kormányoknak a levegőszennyezettség csökkentése érdekében hozandó intézkedésekről. A szervezetek elöljáróban hangsúlyozzák, hogy az európai városlakók 80-97 százaléka van kitéve az egészségre káros mértékű légszennyezettségnek. A légszennyezettség évente megközelítőleg 420 000 uniós állampolgár korai elhalálozását okozza.Magyarország e tekintetben az egyik legrosszabb helyzetben van Európában: csak a részecskeszennyezés (PM10) következtében évente mintegy 16 000 ember hal meg idő előtt, és ezek az emberek átlagosan több mint 10 évet veszítenek az életükből. Az Egészségügyi Világszervezet nemrégiben nemcsak bizonyította a légszennyezés jelentős egészségkárosító hatását, hanem azt is megállapította, hogy a jelenlegi EU-s levegőminőségi előírások messze nem képesek megvédeni az emberi egészséget.

A légszennyezés óriási gazdasági veszteségeket is okoz. Csupán a 2000-es évben a légszennyezettségből eredő egészségkárosodás több százmilliárd euró kiadást eredményezett. Több tanulmány mutatta ki, hogy a légszennyezettség jelentős csökkentése sokkal több gazdasági haszonnal járna, mint amennyi ráfordítást igényel.

Az állampolgárok jelentős többsége támogatná a légszennyezés elleni komolyabb fellépést. Az Eurobarometer által készített közvélemény-kutatás szerint az európaiak közel 80 százaléka véli úgy, hogy az EU-nak további intézkedéseket kellene hoznia ebből a célból.

A civil szervezetek szerint az EU-nak határozott intézkedéseket kell hoznia a meglévő légszennyezettségi határértékek betartatására, és egyúttal szigorítania is kellene a határértékeket.

A Fazekas Sándor miniszternek írt levél itt olvasható:

Hírfigyelő