Négynyelvű honlappal a permetszerek egészségkárosító hatása ellen

Az Egészség és Környezet Szövetség (Health and Environment Alliance) egy többnyelvű, több országra kiterjedő honlapot indított a Torkig vagyunk a permetszerekkel (Sick of Pesticides) elnevezésű kampányának erősítése céljából.[1] A nemzetközi kampányt koordináló HEAL november 30-án Brüsszelben tartja a témával foglalkozó értekezletét, melyre az összes résztvevő országból érkeznek küldöttek.

A 2008-ban indított kampány arra kívánja felhívni a lakosság figyelmét, hogy a permetszerek használatának csökkentése hozzájárulhat a daganatos megbetegedések számának csökkenéséhez. A kampány kiemelt hangsúlyt fektet a permetszermentes közterületek megfelelő kialakításának elősegítésére, valamint arra az EU-s kötelezettségre, hogy minden tagállam 2012-ig elkészítse a fenntartható növényvédelmi akciótervét.

A több nyelven is elérhető honlap kialakításában és a kampánnyal kapcsolatos tevékenységekben a következő szervezetek vettek részt:

  • Inter Environnement Wallonie – Belgium,
  • MDRGF (Mouvement pour le droit et le respect des Generations Futures) – Franciaország,
  • Levegő Munkacsoport – Magyarország,
  • Leefmilieu – Hollandia.

A kampány során a HEAL szorosan együttműködik a Növényvédelmi Akcióhálózat (Pesticide Action Network, PAN) európai és nagy-britanniai csoportjával is. A PAN szakmai útmutatóval igyekszik elérni, hogy minden tagállamban az eredeti céloknak – az emberi egészség és környezet védelmének – megfelelő növényvédelmi akciótervet hozzanak létre.

A 2010. november 30-ai brüsszeli munkaértekezleten a résztvevők áttekintik a növényvédőszer-felhasználás csökkentése érdekében hozott kedvező európai példákat. A rendezvény résztvevői a kampány céljait támogató európai parlamenti képviselőkkel is találkozhatnak.


[1] A Permetszerek és daganatos megbetegedések kapcsolatáról szóló ("Pesticides and Cancer") honlap itt érhető el: www.pesticidescancer.eu .

A kampány saját Facebook-csoportot is indított: https://www.facebook.com/pages/Sick-of-Pesticides/38411248553?ref=ts

Hírfigyelő