A rosszat adóztassuk, ne a jót!

A legnagyobb európai környezetvédelmi civil szervezet, az Európai Környezetvédelmi Iroda elnöke, John Hontelez a szervezet mai budapesti tanácskozásán üdvözölte az Európai Bizottság elkötelezettségét az adórendszer környezetvédelmi szempontú átalakítása mellett. A tegnapi napon ugyanis Walter Deffaa, az Európai Bizottság adóügyi főigazgatója kijelentette, hogy az Európai Bizottság minden tőle telhetőt megtesz az adórendszer olyan átalakítása érdekében, amely elősegíti a környezet állapotának javulását, mindenekelőtt az éghajlat védelmét. A kijelentés a Levegő Munkacsoport és Magyar Közgazdasági Társaság által Budapesten tartott közös konferenciáján hangzott el, amelyen húsz ország 130 résztvevője vitatta meg az államháztartás zöldítésének lehetőségeit. Walter Deffaa szerint a Bizottság olyan javaslatot terjeszt elő, amely szerint a tagállamoknak az egyes energiafajtákat az energiatartalmuk és a felhasználásuk során kibocsátott szén-dioxid mennyisége alapján lesz kötelező megadóztatni.

A rendezvényen nemzetközileg elismert tudósok ismertették azokat a tanulmányokat, amelyek megállapították: jelenleg az állam szerte a világon döbbenetesen nagy összegeket költ olyan tevékenységek támogatására, amelyek rontják a környezet állapotát. Rámutattak arra, hogy ezeknek a támogatásoknak, adókedvezményeknek a felszámolása a környezeti állapot javítása mellett hozzájárulna a gazdasági versenyképesség javításához. Ezzel egyetértett Bathó Ferenc, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára is, aki elmondta: az új kormánynak határozott szándéka a káros támogatások felszámolása. Többen rámutattak, hogy ezáltal lehetőség nyílik a munkabért terhelő adók csökkentésére, valamint az államháztartási mérleg javítására, ami elősegíti a foglalkoztatottság növelését és a gazdasági fellendülést.

Azokban az országokban (így például Németországban és Dániában), ahol így alakították át a költségvetést és az adórendszert, ennek eredményeként csökkent a környezetszennyezés, ugyanakkor nőtt a foglalkoztatottság és a gazdasági teljesítmény – mondta el az e témával foglalkozó nemzetközi kutatás vezetője, Mikael Skou Andersen az Európai Környezetvédelmi Ügynökség képviseletében.

Az egész társadalom nyer azzal, ha az állam nem ad támogatást az olyan ártalmas dolgoknak, mint a környezetszennyezés, és az így keletkező megtakarításokból a korszerű munkahelyek létesítését támogatja – hangsúlyozta az átalakítás előnyeit Anselm Görres, a Német Zöld Költségvetés Szövetség elnöke.

A konferenciáról részletesebb tájékoztatás itt található.

Hírfigyelő