A Német Zöld Költségvetés Szövetség sikere

A német kormány a válságkezelő intézkedései között elfogadta a Levegő Munkacsoport társszervezetének, a Német Zöld Költségvetés Szövetségnek (FÖS) több javaslatát. Repülőjegy-adót (fejenként 10-20 eurót minden felszállás esetén) és atomenergia-adót (1,5 eurócent/kWh mértékben) vezetnek be, megszüntetik az ipari energiaadó alóli kivételek jelentős részét, jelentősen csökkentik a szénbányászatnak nyújtott támogatásokat, és megadóztatják a pénzügyi műveleteket. Ezt a szervezet angol és német nyelven megjelenő hírlevelének legfrissebb számában közölte.

További hírei között arról is tudósít, hogy Kína 2011-ben bevezeti a széndioxid-adót. Nicolas Sarkozy francia és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök sürgeti, hogy az EU vessen ki környezetvédelmi vámot azoknak az országoknak a termékeire, amelyek nem hoznak megfelelő éghajlatvédelmi intézkedéseket. Barack Obama amerikai elnök javaslatot terjesztett a kongresszus elé, amely szerint megszüntetnék az olaj- és gáztársaságoknak nyújtott évi 36 milliárd dollár körüli adókedvezményt.

A hírlevél új tanulmányokat is ismertet a fosszilis energiahordozóknak nyújtott hatalmas támogatásokról, a környezetileg káros németországi támogatásokról, a megújuló energiák széles körű elterjesztésének lehetőségeiről és más témákról.

Hírfigyelő