Több mint száz civil szervezet a környezetvédelmi tárca önállóságának megtartását szorgalmazza

Környezetvédő civil szervezetek levelet intéztek Orbán Viktorhoz, a Fidesz elnökéhez, amelyben a környezet- és a természetvédelmi tárca megerősítését és önállóságának megmaradását javasolták.

A hét országos szervezet (Greenpeace, Hulladék Munkaszövetség, Levegő Munkacsoport, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, Védegylet és WWF Magyarország) hivatkozik arra, hogy a környezetvédelmi tárca önállóságát 108 civil szervezet támogatta nyílt levelében az elmúlt napokban.

A szervezetek üdvözölték, hogy az „Erős Magyarország” programban „a Fidesz önálló, erős, kiszámítható, szavahihető, felelős, a helyi közösségekre támaszkodó környezeti politika kialakítását tűzi célul.” Egyetértettek azzal, hogy „stratégiai cél az önálló magyar környezetpolitika létrehozása.”

A civilek szerint a gazdasági válságból való kilábalásra és egyáltalán egy versenyképes gazdaság megteremtésére, továbbá a foglalkoztatás növelésére éppen olyan intézkedésekre van szükség, amelyek megfelelnek a korszerű környezetvédelmi követelményeknek is. Tehát a környezet- és természetvédelmi szempontokat horizontálisan érvényesíteni kell a teljes kormányzati munkában.

A környezetvédők javasolják, hogy a kormányzati struktúrában erősödjön meg a többi gazdasági ágazati minisztériumtól független és egységes környezet- és természetvédelmi minisztérium, akár csúcsminisztériumként, kiegészülve a természeti erőforrások kezelésével.

Rámutattak, hogy e kérdésben a civil és szakmai társadalom döntő többsége egyetért. Hasonló szakmai érveket hangoztatva szorgalmazta az egységes és önálló környezet- és természetvédelmi minisztérium megtartását a napokban a gazdaság, a tudomány és a civil szektor szakembereit tömörítő Országos Környezetvédelmi Tanács. Emlékeztettek arra, hogy a rendszerváltás egyik kiemelkedő vívmánya volt az önálló környezetügyi minisztérium létrehozása, tehát a kérdés nemcsak szakmai, hanem szimbolikus politikai jelentőséggel is bír.

A levelet jegyző szervezetek jelezték, hogy támogatni, segíteni fogják a kormányzatnak a környezetpolitika megerősítése érdekében tett törekvéseit. Felajánlották a szakmai és társadalmi tapasztalatainkat a kormányprogram kidolgozásában és végrehajtásában.

További információ:

- Dr. Farkas István, Magyar Természetvédők Szövetsége, ifarkas@mtvsz.hu, +36 70 34-08-801

- Figeczky Gábor, WWF Magyarország, gabor.figeczky@wwf.hu, +36 30 67-85-398

- Graczka Sylvia, Hulladék Munkaszövetség, graczek@humusz.hu, +36 20 50-95-544

- Halmos Gergő, Magyar Madártani és természetvédelmi Egyesület, +36 20 33-13-545

- Lukács András, Levegő Munkacsoport, levego@levego.hu, 06 (1) 411-0510

- Szegfalvi Zsolt, Greenpeace, zsolt.szegfalvi@greenpeace.hu, +36 20 57-31-430

- Vida Viktor, Védegylet, viktor.vida@vedegylet.hu, +36 70 33-90-702


Hírfigyelő