Vajon a lényegről beszélünk?

Viták és javaslatok a Szépművészeti Múzeum megújítása kapcsán


Ajtó vagy nem ajtó – ez itt a kérdés - legalábbis ez van napirenden. Fontos szempont persze, hogy egy történelmi épület főhomlokzatát illik-e, szabad-e átalakítani, vitáznak róla szakemberek és laikusok, ám vajon mennyit változtat az új, vitatott bejárat és a hozzá kapcsolódó új építmény a Szépművészeti Múzeum, a Hősök tere és a Városliget környékének látogatottságán. Egy olyan környéken, ahol óriási a gépjárműforgalom, rossz a levegő, a környezet évtizedek óta pusztulásra ítéltetett, a park füves részei helyett kutyapiszok és por honol, a felrepedezett burkolatú sétányokról, szörnyű állapotban lévő padokról nem is beszélve.


A tervek szerint idén májusban a Szépművészeti Múzeumot a felszín alatt jelentősen kibővítenék, új bejáratot alakítanának ki, valamint a Hősök tere sarkán egy közel tíz méter magas modern építményt húznának fel. A Műjégpálya és közvetlen környezetének megújítása, korszerűsítése, a Szépművészeti Múzeum bővítése is minden bizonnyal vonzó az idelátogatóknak, de időszerű volna egészében áttekinteni a területet, hosszabb távon továbbgondolni a teendőket – így gondolkodik erről Beliczay Erzsébet építész, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese.

Gál-Szende Gabriella: Majdnem minden Párizsba látogató turistának van egy ”közös” képe a Louvre Piramisával, sőt mára a francia főváros lakosai is megkedvelték a világhírű építményt. Lehet, hogy pár év múlva mi is így állunk majd a Szépművészeti Múzeum új részéhez – átvitt és szó szoros értelmében egyaránt?

Beliczay Erzsébet: Mint építész és környezetvédő csodálom, hogy csupán az esztétikáról szól a harc. Véleményem szerint vakvágányra ment ez a vita. Hogy összekapcsolják a Szépművészeti Múzeumot a Műcsarnokkal a föld alatt – ahogyan az Karácsony Tamás tervében is szerepel – azt jó ötletnek tartom, ám a két épület a környezettel összhangban értékelődik fel igazán. Használjuk ki az Andrássy út torkolatánál található csodálatos lehetőségeket, egy múzeumi és rekreációs negyeddé alakítva a Hősök tere környékét. Itt van a Műjégpálya, a Csónakázótó, a Vajdahunyad vára, a Széchenyi fürdő, a Közlekedési Múzeum és nem utolsósorban az Állatkert, mindez egy igazán jó adottságú területbe, a Városligetbe ágyazva. Régóta esedékes a Hősök tere forgalomcsillapítása, a Kós Károly sétány végleges lezárása a forgalom elől. Ésszerűtlen, hogy a város egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célterületén, a Városligeten keresztül vezessen az út egy autópályára. A Hősök tere és a Városliget látogatóit rendkívüli módon zavarhatja az átmenő autóforgalom, és a tér körül cirkáló és parkoló turistabuszok hada. A Levegő Munkacsoport már több alkalommal felhívta a figyelmet a turistabuszokkal kapcsolatos szabályozási hiányosságokra. A Hősök terének forgalomcsillapítása egyben azt is lehetővé tenné, hogy az új bejáratot valahol a mostani közlekedési sávok között alakíthassák ki. Időszerű lenne a Felvonulási tér alatti mélygarázs megépítése is.

GSZG.: Az ebben a körzetben elhelyezkedő múzeumok, intézmények csakúgy, mint a Városliget parkjai fontos idegenforgalmi tényezők. Az anyagi forrásból viszont nem futja mindenre.

B.E.: Ezeket a feladatokat nyilvánvalóan csak szakaszosan lehetne elvégezni, de mindenképpen érdemes volna az egész területre kitalálni egy koncepciót. A 90-es években készült az MTA Földrajztudományi Intézetében felmérés arról, hogy mely helyekre látogat el egy turista, ha legalább két-három napot tölt el a fővárosban. Kiderült, hogy keresi a ”zöldet”, azaz a programjában mindenképpen szerepel a séta vagy pihenés egy-egy parkban. Itt a Hősök terén minden együtt van a bel- és külföldi turisták gyönyörűségére. Jó tervekhez pénzt majdnem mindig elő lehet teremteni, ha nem is egyszerre. A turizmusfejlesztésre szánt EU-keretből egy jobb levegőjű, ápolt környezet kialakítására is szánni kell, ahol nincs óriási forgalom, nincs dugó. Érdemes volna rendszerben végiggondolni a Városliget és a Hősök tere rehabilitációját. Bizonyára sokat nyerünk a most tervezett bővítéssel is, de a Városliget és környéke egységes negyeddé szervezésével, és szakaszos megújításával tudjuk majd igazán élvezni a terület páratlan adottságait.

Hírfigyelő