Veszélyes vegyi anyagok a környezetünkben

Az Európai lakosság 93 százaléka úgy véli, a piacon lévő százezernyi vegyi anyag hatással van az egészségünkre. Egy ember szervezetéből könnyen ki lehet mutatni akár 300 mesterséges kemikáliát is, amelyek között súlyos, visszafordíthatatlan betegséget okozók is vannak. A legkárosabban a csecsemőkre, a gyerekekre, a fejlődő szervezetre hatnak a vegyi anyagok. A Levegő Munkacsoport felvilágosító és szemléletformáló kampányba kezd az emberek és a döntéshozók körében. A „vegyszerezett világ – kampány a fenntartható vegyianyag – használatért” című nyertes KEOP pályázatunk célja, hogy a lakosság kevesebb és főleg kevésbé veszélyes vegyi anyaggal találkozzon, hogy kerüljük a felesleges vegyszerhasználatot és a boltok polcaira ne kerüljenek szennyezett termékek.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 20.889.931.-Ft támogatással megvalósuló projekt ideje alatt a lakosság, a döntéshozók és a civil szervezetek szemléletformálása céljából ismeretterjesztő kiadványt jelentetünk meg, rendezvényeket szervezünk, élelmiszerek vegyszerszennyezéseit mérjük, az eredményeket pedig kommunikáljuk a lakosságnak, a döntéshozóknak, a gyártóknak és a forgalmazóknak is.
Célja, hogy a gyermekek és a felnőttek körében csökkenjen a vegyi anyagok jelentette kockázat. Ehhez szigorúbb szabályozásra, ösztönző intézkedésekre, továbbá felvilágosításra lenne szükség, hogy tudatosabb legyen a fogyasztás.
Egyre több tudományos eredmény bizonyítja, hogy számos „ipari” vegyi anyagnak egészségkárosító hatása van: daganatos megbetegedéseket, allergiát, tanulási nehézségeket vagy a szaporodási képességek károsodását okozzák. Az Európai Szakszervezeti Szövetség szerint a munkahelyi megbetegedések harmadáért a vegyi anyagok a felelősek.
Veszélyes vegyületek rengeteg hétköznapi termékben megtalálhatók: kozmetikumokban, tisztítószerekben, szagosítókban, bútorokban, műszaki cikkekben, szőnyegekben, matracokban, kábelekben, textíliákban, lámpákban, lábosokban és egyéb konyhai eszközökben, ételtartókban, ruhákban, irodai eszközökben, játékokban. A termékek többségén nem tüntetik fel, milyen káros anyagot tartalmaz.
A következő egy évben a lakosság, illetve a döntéshozók és a civil szervezetek szemléletformálása céljából ismeretterjesztő kiadványokat jelentetünk meg, rendezvényeket szervezünk, felméréseket végeztetünk el, magunk is mérünk vegyszerszennyezéseket, az eredményeket pedig közzé teszük a sajtó, a lakosok a döntéshozók, a gyártóknak, az áruházláncok részére.
A tavalyi kanadai tiltás után idén az USA-ból is kivonták a gyakran fejlődési rendellenességet okozó növelő biszfenol A (BpA) tartalmú cumisüvegeket. A Cincinnati Egyetem kutatása szerint forró folyadékoktól 55-ször gyorsabban kijut a cumisüveg anyagából a BpA, ami már káros lehet a csecsemők fejlődésére. Csecsemők vérében a felnőtt átlagnál 10-szer magasabb BpA koncentrációt mértek . (melléklet a BpA-s cumisüvegkről és a hatásairól). Az elmúlt években több mint 130 vizsgálat bizonyította , hogy a hormonhatáson túl a BpA növelheti a rák kockázatát, sőt hozzájárulhat az elhízáshoz is. Az amerikai tiltás után Nyugat-Európában a legtöbb cég kivonta a BpA-s cumisüvegeket a forgalomból, ám Magyarországon sajnos a mai napi a legtöbb cumisüveg alapanyaga a polikarbonát, melyben megtalálható a BpA. A Levegő Munkacsoport kéri az összes magyar európai parlamenti képviselőtől és képviselőjelölttől, illetve a kormányzattól: támogassa, hogy az EU is korlátozza a BpA-s cumisüvegeket.
Melléklet: A biszfenol A

Friss tanulmányok a biszfenol A-ról

A Harvard Egyetem 2009 májusában publikált tanulmánya szerint a gyermekek vizeletében a 2/3-val megnövekedett, miután csupán egy héten keresztül biszfenol A-t tartalmazó cumisüvegből ittak hideg italokat.
(http://ehp03.niehs.nih.gov/docs/2009/0900604/abstract.html)
Amerikai mérések csecsemők vérében a felnőtt átlagnál 10-szer magasabb BpA koncentrációt mértek 2009 tavaszán.
(http://ehp03.niehs.nih.gov/docs/2008/0800265/abstract.html)
A Cincinnati Egyetem kutatása szerint forró folyadékok hatására 55-ször gyorsabban kijut a cumisüveg anyagából. Ilyen mennyiségű BpA már káros lehet a csecsemők fejlődésére.
(http://www.foodproductiondaily.com/Safety-Regulation/Hot-liquids-release-harmful-chemicals-in-polycarbonate-bottles)
Az elmúlt években több mint 130 vizsgálat bizonyította, hogy a hormonhatáson túl a BpA növelheti a rákkockázatot; hozzájárulhat az elhízáshoz, inzulin-rezisztenciát okoz, és hozzájárulhat a koraszülés kialakulásához is. Emlős kísérlek során a BpA-val mérgezett fejlődő állatok agya nem fejlődött normálisan.
(http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/03/05/AR2009030503285.html?hpid=sec-health) cumisüvegek és a biszfenol A:

Polikarbonát

A biszfenol A és foszgén reakciójával állítanak elő a polikarbonát műanyagot.
Amerikai lista a BPA-t tartalmazó polikarbonát cumisüvegekről:
http://www.polliwogged.com/detail/full-list-of-bpa-containing-bottles-that-should-be-disappearing-soon/
Francia lista a BpA mentes cumisüvegekről:
• ADIRI,BORN-FREE, DODIE Initiation et Evolution, EVENFLO, GREEN TO GROW, MAM Care, MEDELA, Philips AVENT polipropilán, , THINKBABY.
Amerikai listák biztonságos bébi termékekről:
http://www.zrecsguide.com/products/category/bottles/
http://www.squidoo.com/nontoxicbabybottles

Hírfigyelő