Hatékony üzemanyag-felhasználás – alacsonyabb olajárak

Az elmúlt hónapokban az ország nehéz helyzetére hivatkozással elsősorban olyan megszorító intézkedésekről hallhattunk, amelyek a családok, nyugdíjasok jövedelmének megkurtításával, a közszolgáltatások lerontásával jártak. Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség megbízásából készült tanulmány szerint az üzemanyagadók keresletet csökkentő emelése a gazdaság érdekét szolgálja és a foglalkoztatottságot is növelheti.

A hatékonyabb üzemanyag-felhasználás (vagyis a kisebb fogyasztás) alacsonyabb olajárakat eredményez. Ezt mutatta ki az Enerdata tanácsadó cég most elkészült tanulmánya, amely az új személygépkocsikra megállapított szigorúbb üzemanyag-hatékonysági mutatók és az olajárak alakulása közötti összefüggéseket vizsgálta. A kormányoknak ezért az a feladata, hogy az üzemanyagok jövedéki adójának takarékosságra ösztönző emelésével gátat szabjanak a kőolaj iránti kereslet növekedésének és az éghajlatváltozás ezzel összefüggő gyorsulásának – állapította meg a tanulmányt finanszírozó Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E). A közlekedéssel foglalkozó legnagyobb európai környezetvédelmi civil szervezet, amelynek a Levegő Munkacsoport is tagja, ma tette közzé a tanulmányt.
Az energiahatékonysági intézkedések várható előnyeinek becslésénél rendszerint rögzített olajárat használnak. Az Enerdata tanulmánya vizsgálta meg elsőként, hogy miként befolyásolják az Európai Unióban az autógyártók számára bevezetésre kerülő új üzemanyag-hatékonysági szabványok magát a kőolaj árát. Mint kiderült, 1 százaléknyi csökkenés az olajfelhasználásban az olajár mintegy 2 százalékos mérséklődését vonja maga után. Megállapították továbbá azt is, hogy az üzemanyag-hatékonysági intézkedésektől várható előnyöket korábban közel 17 százalékkal alulbecsülték, mivel figyelmen kívül hagyták az olajár emiatti csökkenését
Jos Dings, a T&E igazgatója rámutatott, hogy a tanulmány szerint a közlekedésben foganatosított energiahatékonysági intézkedésekből származó gazdasági előnyöket a múltban jelentős mértékben alulbecsülték, mivel nem vették figyelembe az ezzel összefüggő olajár-csökkenést. Környezetünk azonban magas árat fizetne, ha olcsóbbá válik az üzemanyag, mivel emiatt megugrik a globális éghajlatváltozást okozó szén-dioxid kibocsátása. Ennek elkerülése érdekében elengedhetetlen az üzemanyagok jövedéki adóinak emelése. A jelenlegi gazdasági válság közepette első pillantásra furcsának tűnhet az üzemanyagadók emelésének követelése. Ha azonban az emelésből származó többletbevételt a kormányok a foglalkoztatást terhelő adók csökkentésére használják fel, az több munkahelyet és általános gazdasági fellendülést eredményez. Ezért nem szabad ezt az intézkedést az emberek zsebére menő támadásként felfogni.
A teljes tanulmány angol nyelven letölthető a www.transportenvironment.org honlapról. Magyar nyelvű összefoglalója a /sites/default/files/kapcsolodo/uzemanyag-felhasznalas_0904.pdf címen található.

Hírfigyelő