Hagyjunk fel a higany használatával – a fogászatban is

A Levegő Munkacsoport üdvözli, hogy a napokban az ENSZ kenyai környezetvédelmi ülésén 140 ország képviselői megállapodtak egy világméretű egyezményről a higany használatának korlátozására. Környezetvédő civil szervezetek szerint csak egy ilyen egyezmény biztosíthatja, hogy valóban csökkenjen a világon a higany felhasználása. A megegyezés szerint világszerte csökkenteni kell a higany kereskedelmét, felhasználását és leginkább az általa okozott szennyezést. A világ országainak 2013-ra kell végső döntést hozniuk a tényleges intézkedésekről. Az átütő siker egyértelműen annak köszönhető, hogy az Amerikai Egyesült Államok nagymértékben megváltoztatta hozzáállását a környezetvédelmi kérdésekhez: az Obama adminisztráció támogatta a kötelező érvényű szabályozást.

A higany az egyik legismertebb és legveszélyesebb nehézfém. Az ideg- és immunrendszert, valamint a szaporítószerveket károsítja, és különösen a fejlődő szervezetre veszélyes. Nem jut ki az élő szervezetből, hanem feldúsul, így a ragadozó állatokban fokozottan felhalmozódik. Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint (1) világszerte veszélyes mértékben magas a halak higany-szennyezettsége. A halak, különösen a ragadozó halak szennyezettségével régóta tisztában vannak az Európai Unió hatóságai (2) is. Számos országában kötelező is a halakon jelölni, hogy azok a szennyezettség miatt veszélyesek lehetnek emberi fogyasztásra, különösen terhes nők és gyermekek számára (3).

Bár 2011-től tilos lesz a higany kivitele az Európai Unióból, az uniós higany-korlátozások ellenére jelenleg még mindig az EU a higany legnagyobb exportőre. Uniós tagságunk következtében Magyarországon már számos higanykorlátozó intézkedés életbe lépett, például több higanytartalmú eszközt, így az ilyen hőmérőket is betiltották. Ugyanakkor a higanyfelhasználás továbbra sem elhanyagolható a klóriparban és a fogászatban. Európában a fogászati klinikák a higanytartalmú szennyvizek legjelentősebb kibocsátói, és az ipar után, évi 125 tonnával, a második legjelentősebb higany-felhasználók. A környezetvédő civil szervezetek – köztük a Levegő Munkacsoport – szerint a higanyos amalgám tömések használata indokolatlan. Ausztriában, Németországban és Kanadában már nem kaphatnak amalgám tömést a terhes nők és a gyermekek. Január közepén Svédország június elsejei hatállyal betiltotta a higany használatát, beleértve a fogászati célú amalgámét. A svéd döntéshozók környezetvédelmi és egészségügyi okokkal indokolták a döntést. Amint Andreas Carlgren környezetvédelmi miniszter nyilatkozta (4), ez egy jelzés a világ országainak, és a svéd hozzájárulás EU és ENSZ azon céljához, hogy a lehető legkisebbre csökkentük a higany használatát, és így a szennyezést. A Levegő Munkacsoport ezért szorgalmazza, hogy Magyarország is mihamarabb tegyen lépéseket az ENSZ egyezmény szellemében a higany ipari és fogászati felhasználásának felszámolásáért.

(1) Jelentés a halak higany szennyezettségéről: http://www.zeromercury.org/International_developments/FULL_FISH_REPORT_F...
(2) http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/contaminants/information_no...
(3) Példa a halak címkézésére: http://article.wn.com/view/2009/01/28/Tuna_labeling_lawsuit_before_SF_ap...
(4) Az Európai Környezetvédelmi iroda dokumentuma az amalgámról:
http://www.zeromercury.org/press/250507_Mercury%20_Dental_PR.pdf.
(5) Press release 15 January 2009, Ministry of the Environment: Government bans all use of mercury in Sweden

Hírfigyelő