A gázellátás válsága energiapolitikai fordulatot követel

A gázellátás válsága ismételten és minden eddiginél világosabban rámutat Magyarország eddig folytatott hibás energiapolitikájára – állapította meg a Levegő Munkacsoport abban a levélben, amelyet ma juttatott el Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági és Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter részére. A civil szervezet kéri a kormányt, hogy fogadja meg évek óta hangoztatott tanácsát, amely szerint elsőbbséget kell adni a lakóépületek és a közintézmények energiatakarékosságot szolgáló felújításának, hiszen ezek használják fel az összes energia 40 százalékát.

Egy ilyen intézkedésnek hatalmas járulékos előnyei is lennének: könnyebb lenne az energiaellátást biztosítani, kevesebb lenne a környezetszennyezés, és mindemellett új munkahelyeket teremtenénk, élénkítenénk a gazdaságot, csökkentenénk az emberek számára a lakhatás, a közintézményeknek pedig az üzemeltetés költségeit. Az intézkedés eredményeként nem a (főleg külföldi) gázmonopóliumoknak adnánk a lakosság pénzét, hanem az épületek és a (táv)fűtési rendszerek korszerűsítésére, a napkollektoros melegvíz-előállításra, vidéken az autonóm energiaellátásra fordítanánk a közpénzeket. Az épületek energiahatékonyságának javítása azért is sürgető, mert jelenleg óriási pazarlás folyik ezen a térén: egy köbméter fűtésére háromszor annyi energiát használunk, mint Ausztria.

A Levegő Munkacsoport ismételten kéri a szakminisztereket és a kormányt, hogy csoportosítsák át a hazai és uniós források jelentős részét a lakó- és középületek energiatakarékosságot szolgáló felújítására. Ez egybevág az Európai Bizottság decemberben hozott és jelenleg az Európai Parlament jóváhagyására váró javaslatával.

A minisztereknek írt levél itt olvasható.

Hírfigyelő