Európában mérgezhet az élelmiszer

Az Európai Unióban most zajlik a növényvédő szerek engedélyezésének felülvizsgálata, miközben szeptember közepén nyilvánosságra került az Európai Bizottság kedvezőtlen összegzése a tagállamokban előforduló szennyezett élelmiszerekről. Ebből kiderült, hogy a helyzet súlyosabb, mint a korábbi években. A Levegő Munkacsoport bízik abban, hogy az új jogszabályok hatására az élelmiszereinkben nem maradnak egészségünkre fokozottan veszélyes hatóanyagok. A növényvédő szerek jelentette kockázatok csökkentése miatt a brüsszeli döntéshozóknak támogatniuk kell a legveszélyesebb vegyi anyagok betiltását, és elő kell segíteniük a többi veszélyes hatóanyag biztonságosabb megoldásokkal való kiváltását.

Az Európai Bizottság által a közelmúltban nyilvánosságra hozott vizsgálati eredmények szerint 2006-ban minden eddiginél nagyobb arányban voltak növényvédő szerekkel szennyezettek az unió tagállamaiban vásárolható élelmiszerek. Az elmúlt öt évben közel húsz százalékkal emelkedett a szennyezett élelmiszerek aránya. A vizsgált zöldségek, gyümölcsök és gabona alapú termékek alig több mint fele bizonyult permetszermentesnek. Aggasztó, hogy az élelmiszerekben a leggyakrabban kimutatott vegyszermaradékok között több rákkeltő, génkárosító vagy hormonális hatású anyag is volt. Aggodalomra ad okot, hogy egyre több olyan terméket találtak, melyekből többféle hatóanyagot is ki lehetett mutatni. Olyan terméket is vizsgáltak, amelyben összesen 29 különféle permetszer volt. Egyes árukban összesen 23 hatóanyagot találtak olyan magas koncentrációban, mely akut mérgezést válthat ki a fogyasztóknál. Szomorú, hogy a bizottság jelentése szerint a vizsgált termékek mintegy öt százalékában a megengedettnél magasabb koncentrációban találtak növényvédő szert. A vizsgálati eredményből egyértelműen kiderült, hogy az unió országaiban tovább romlott a helyzet.

Hírfigyelő