Több méreg lehet a gyümölcsben az új növényvédőszer-szabályozás miatt

Az Európai Uniónak azonnal módosítania kell az egészségünket veszélyeztető növényvédőszer-maradékok határértékét, mert a legutóbbi szabályozás hatására több méreg kerülhet az élelmiszerekbe. A Levegő Munkacsoport tiltakozik az Unióban 2008. szeptember 1-jétől hatályba lépő szabályozás ellen.

Nyár elején a növényvédőszerek engedélyezéséről az EU rendelet szavazásakor csak Nagy Británnia és Magyarország nem támogatta, hogy súlyosan egészségkárosító, rákkeltő vegyi anyagokat, növényvédő szereket tiltsanak be. A civil szervezetek Anglia esetében még megértik az ottani növény-védőszer gyárak erős lobbiját, de értetlenül állnak az előtt, hogy a magyar kormány miért nem állt ellen a nagyságrendekkel kisebb magyar vegyi-ipari nyomásának.

Az Európai Bizottság új szabályozása uniós élelmiszer-előírások harmonizációja érdekében született. Az élelmiszerekkel szervezetünkbe jutó permetszerek mennyiségének várható emelkedése miatt a Pesticide Action Network (PAN) Europe és annak aktív tagszervezete a Levegő Munkacsoport több más környezetvédő civil szervezettel együttműködve fel kívánnak lépni az egészségünkre kockázatot jelentő döntés ellen.

Pál János, a Levegő Munkacsoport témavezetője szerint a Bizottság döntése nem felel meg annak az elvnek miszerint a határértékeket a lehető legalacsonyabb szinten kell maghatározni. A döntés során nem vették figyelembe az egyes szermaradékok emberi egészségre gyakorolt hatásának esetleges összegződését sem. A gyermekek számára a legnagyobb egészségügyi kockázatot az alma, az őszibarack, a paprika, a paradicsom és a szőlő fogyasztása jelenti.

Elliott Cannell, a PAN Europe titkára elmondta, hogy az egyes hatóanyagok új az egész Unióra érvényes határértékét az adott esetben legengedékenyebb tagállam szabályozásának átvételével határozták meg.

A Greenpeace tanulmánya itt érhető el (angol és német nyelven).
Az új szabályozásról további részletek tudhatóak meg a PAN Europe (angol nyelvű) háttéranyagából.

Hírfigyelő