Nem maradhatnak a betiltott mérgek a polcokon

Három éve sajtóközleményben tiltakozott a Levegő Munkacsoport tíz rovarirtószer hatóanyag használata ellen, melyek a boltokban elterjedt termékekben találhatóak. Az Európai Unió döntése értelmében a tíz anyagból hetet péntek óta már tilos a boltokban forgalmazni.

2008. augusztus 22–én 37 darab háztartási rovarirtásra használt készítmény forgalmazását szűntetik meg a magyarországi boltokban, az Európai Unió biocid-felülvizsgálati programjában törölt, többnyire az egészségre káros, mérgező hatóanyaguk miatt. A nyilvántartásból kivont termékek az Európai Unió 2007/565/EK határozatának hatályba lépése után 12 hónappal nem lehetnek forgalomban, felhasználásuk a szavatossági lejárati idejükig engedélyezett.

Gulyás Emese a TVE munkatársa a média segítségével szeretné minél több fogyasztónak figyelmét felhívni, hogy a saját egészsége érdekében, ne használja tovább, és a még polcokon lévő rovarirtószerekből ne vásárolja azokat, amelyben klórpirifosz, metomil, alletrin és S-bioalletrin hatóanyag, azaz méreg van. Az augusztus 22. után is kereskedelmi forgalomban maradt termékekre hívják fel a bolttulajdonosok figyelmét.

Mindennapjaink során a mérgező biocidok közül leginkább a háztartási rovarirtószerekkel találkozunk, melyek használata több veszélyt is rejthet magában. A három évvel ezelőtti vizsgálat eredményeit elemző Simon Gergely környezetkémikus elmondta, hogy a most betiltott szerek között volt több a mezőgazdaságból a veszélyessége miatt már kitiltott lehetséges rákkeltő, idegméreg és a hormonrendszert is károsító anyag is.

Siker, hogy eltűnik több káros anyag a magyar piacról, ám még így is marad több aggályos szer a piacon3. Emellett a Levegő Munkacsoport reméli, hogy a magyar hatóságok mihamarabb bevezetik a magyar piacra a hatékony biológiai módszereket és kevésbé káros vegyi rovarirtó szereket is. Fontos a kártevők elleni védekezés, ám semmi szükségünk sincs elavult káros szerekre, mikor léteznek sokkal kevésbé veszélyes alternatívák. Ezért ha rovarirtószer vásárlása mellett döntünk, tájékozódjunk a veszélyes hatóanyagokról, ellenőrizzük le a kiválasztott terméket.

Pál János a Levegő Munkacsoport programvezetője szerint otthonunkban lehetőség szerint csökkentsük minimálisra vagy mellőzük az ésszerűtlen rovarirtószer felhasználást. A természetes védekezési módok nem károsítják egészségünket, sokszor még pénztárcánkat is megkímélik: molyok ellen védekezhetünk levendulával, a legyek elleni küzdelem hatásos fegyvere a légycsapó, a szúnyogokat távol tartja az ablakokra szerelt szúnyogháló és a hangyákat is elűzhetjük, ha az útjukat álljuk egy fokhagymával.

A betiltott készítmények listája itt érhető el.

Hírfigyelő