Kisebb áfa, nagyobb bevétel

Levegő Munkacsoport - A szolgáltatások áfáját csökkenteni kell – hangsúlyozta Lukács András a Gazdasági Versenyképesség Kerekasztal tagjaként is azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Magyar Szállodaszövetség tartott. A Levegő Munkacsoport elnöke szerint a civil szervezet már évek óta kifogásolja az áfa alsó kulcsának emelését, mert a hazai szolgáltatásokat hátrányba hozza. Ráadásul minden esetben hatástanulmány nélkül változtattak ezen az adófajtán. Mint mondta, vagy a költségvetési bevétel, vagy a választások közeledte hatott az áfa emelésére vagy csökkentésére.

A Magyar Szállodaszövetség megbízásából készült tanulmányt mutattak be az újságíróknak május 29-én, amely kimutatta, hogy az alacsonyabb áfa hozzájárulna a szállodaipar jövedelmezőségének, a magyar turizmus versenyképességének javulásához, emellett növelné a munkahelyek számát, s a gyorsabban fejlődő forgalomnak köszönhetően megtartanák az állami adóvételeket. A szakértői anyag szerint - amelyet a KPMG Tanácsadó Kft. készített - még a legalacsonyabb áfa-kulcs esetében sem csökkenne az állami adóbevétel a jelenlegihez képest. Nemzetközi összehasonlításban Magyarország azon országok között van, ahol a legmagasabb a szolgáltatások áfája. Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban tíz százalék alatt van ez az adófajta. A tanulmány megállapította, hogy öt százalékos áfa esetén húsz százalékkal emelkedne a foglalkoztatottság a szállodaiparban. Ha marad a jelenlegi húsz százalékos áfa, akkor ez csak négy százalékkal növekedne. A szakértői anyag készítője, Kali Zoltán szerint a szállodaipar versenyképessége rávetítődne más ágazatokra is.
Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke úgy fogalmazott, hogy a mikro- és kisvállalkozások megtartását is jelentősen segítené a szolgáltatások áfa-mértékének csökkentése.

A Levegő Munkacsoport állásfoglalása az áfa-mértékek átalakításáról:
www.levego.hu/letoltes/kapcsolodo_anyagok/afamertek-lmcs_080530.pdf

A KPMG tanulmányának összefoglalója:
http://www.hah.hu/opendoc.php?fn=KPMG_AFA_exSum_HUN.pdf

Hírfigyelő