Mérgező anyagok ellen szavazzanak az uniós képviselők

2008. március 26. Levegő Munkacsoport - A vizsgálatok szerint a hazai termékeken az előző évhez képest kevesebb a permetszerek maradványa, míg az importárukban lényegesen több a mérgező anyag. Ezért a Levegő Munkacsoport más környezetvédő civilszervezetekkel egyetértésben arra kéri az uniós parlamenti képviselőket, hogy mindent tegyenek meg egészségünk és környezetünk minél hatékonyabb védelme érdekében (www.pesticidewatch.eu).

Az Európai Bizottság is felismerte jelenlegi növényvédelmi gyakorlat problémáit, ezért új uniós növényvédőszer-szabályozás kialakítását kezdeményezte, melynek vitái most zajlanak. Többek között várhatóan még idén eldől, hogy fel lehet-e a továbbiakban is használni a kiemelt kockázatot jelentő – a rákkeltő, mutagén, reprotoxikus, illetve a hormonális hatású kategóriába sorolt – növényvédő szereket. Az egész Európai Unióra kiterjedő vizsgálatokban a termékek több mint 22 százaléka legalább egyféle különös aggodalomra okot adó növényvédő szer maradványait tartalmazta. Ezen anyagok betiltását az Európai Parlament politikusai első olvasatban elfogadták, azonban a Tanács számos tagja ellenezné a korlátozásokat. A korábbi viták során valószínűsíthető, hogy az Európai Parlament egy szigorúbb, bár egyes fontos elemeket nélkülöző, míg a Tanács egy a vegyszeres növényvédelem jelenlegihez hasonló szabályozás kialakítását támogatná. Az új jogszabályok életbe lépéséhez a két intézménynek egyezségre kell jutnia. A Levegő Munkacsoport arra kéri a magyar európai parlamenti képviselőket, hogy egészségünk érdekében egységesen a szigorúbb megoldás mellett tegyék le a voksukat, hogy az unió összes országában csökkenjenek a zöldségeken és a gyümölcsökön található permetszer maradványok.

A zöldségek és a gyümölcsök sokszor mérgezők a permetszerektől, amelyek akár hormonális, immunrendszeri zavarokat, daganatos megbetegedéseket is okozhatnak. Még akkor is, ha fogyasztás előtt megmossák őket, hiszen az erős vegyi anyagok a gyümölcsök és zöldségek húsába is bekerülhetnek.

A jelenlegi fenntarthatatlan növényvédelmi gyakorlatra hívja fel a figyelmet a francia civil szervezetek által kezdeményezett Vegyszeres növényvédelem mentes hét is (Semaine Sans Pesticides - www.semaine-sans-pesticides.com). Az akcióhét célja a döntéshozók meggyőzése arról, hogy társadalmilag kívánatos lenne a növényvédelem szabályozásának egészség- és környezetvédelmi célú szigorítása, illetve annak bizonyítása, hogy a termés védelemében számos vegyszermentes lehetőség áll a gazdálkodók rendelkezésére.

A vizsgálatok szerint a mezőgazdaságban használt anyagok egy része rákkeltő, vagy a szaporodási szervrendszert károsító hatású. A felmérések alapján az is kiderült, hogy a korai, üvegházi zöldségeken jellemzően több a mérgező anyag, mint a nyári, szezonális termékeken. A Levegő Munkacsoport arra kéri a lakosságot, hogy saját egészsége érdekében körültekintően vásároljon a zöldségekből, gyümölcsökből, illetve mossa, továbbá hámozza meg azokat.

A hatóság honlapján itt érhetőek el a növényvédőszer-maradék vizsgálati eredmények.

Hírfigyelő