Hőerőműbe kerülnek a Balaton-parti fák?

A Levegő Munkacsoport a Legfőbb Ügyészséghez fordult, hogy a már országos jelenséggé vált út menti fakivágások és erdőirtások ügyében nyomozást indítson. Az ügyészség részéről Virágh Jánosné dr. ügyész vette át a civil szervezet beadványát, s mint elmondta, soron kívül kezelik azt. Úgy tűnik, már nem elég a helyi civil kontroll, a helyi tiltakozás, ezért az ügyészség és a nyilvánosság segítségét kéri a környezetvédelmi szervezet.

Arra kéri a legfőbb ügyészt, hogy indítson nyomozást a mára súlyos károkat okozó, vélhetően törvényellenesen, vagy a jogszabályok rendelkezéseivel visszaélve elrendelt és végrehajtott fakivágások, különösen az utak menti fasorok irtása ügyében, amelyek már országos jelenséggé váltak.

A Levegő Munkacsoport nem tudja megítélni, hogy az erőművek fatüzelésre való átállásának, a tűzifa igény megnövekedésének van-e köze a megszaporodott fakivágásokhoz. Az is felvetődik, hogy a természetvédelmi hatóságoknál történt komoly leépítések folytán miként gyengült az ellenőrzés, továbbá a közútkezelő szerveknél milyen működési zavarokat okozhat az utóbbi időben történt átszervezés.

Ha a törvénysértések beigazolódnak, és valóban „üzleti alapú” környezetkárosításról van szó, akkor az eljárások megindítása révén részben megelőzhető lenne a további természetpusztítás, és a felelősöket mielőbb kötelezni lehetne arra, hogy a kivágott fákat faültetéssel pótolják.

A Levegő Munkacsoport kéri és várja mindazok jelentkezését, akik indokolatlan fakivágással találkoznak. Honlapunkon megtalálható

egy formanyomtatvány a fakivágások bejelentéséhez,
környezetvédő civil szervezetek részére pedig egy adatkérő formanyomtatvány fakivágásokról,
és egy mintalevél ügyféli bejelentkezéshez fakivágásokkal kapcsolatban.

A Levegő Munkacsoport beadványa a Legfőbb Ügyészséghez itt található:

Hírfigyelő